SANATATE | Busuiocul, mirodenia vindecătoare
Busuiocul este considerat „regele mirodeniilor” și un bun remediu natural pentru diferite afecțiuni. Folosită încă din antichitate, planta are un gust asemănător anasonului și un miros puternic dulceag-înțepător.
Protejează inima
Busuiocul este bogat în carotenoizi, precum betacaroten care este convertit de organism în vitamina A. Betacarotenul este un antioxidant puternic care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi și previne procesul de oxidare a colesterolului pe vasele de sânge. Astfel, se reduce riscul de ateroscleroză și atac de cord.
De asemenea, busuiocul este o sursă bună de magneziu. Acest mineral suține sănătatea cardiovasculară prin relaxarea mușchilor și a vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sângelui.
Previne cancerul
Busuioscul este cunoscut și pentru proprietățile sale antioxidante, care protejează organismul de radicalii liberi, acele molecule ce pot declanșa boli grave, precum cancerul. În plus, busuiocul conține flavonoide ce apară structurile celulare de radiații.
Combate acneea
Folosit sub formă de ulei, busuiocul este un bun remediu împotriva acneei și a psoriazisului. Totodată, uleiul de busuioc este recomandat și pentru îngrijirea zilnică a pielii și a părului.
Ușurează simptomele artritei reumatoide
În compoziția uleiului de busuioc se găsește o substanță cunoscută sub numele de eugenol, care inhibă activitatea unei enzime ce duce la afectarea articulațiilor și oaselor. Datorită acestei enzime, busuiocul este un aliment important cu proprietăți antiinflamatorii, care are puterea de a reduce simptomele artritei reumatoide.
În plus, eugenolul este extrem de benefic și pentru sănătatea tractului digestiv. Astfel, un consum constant de busuioc elimina gazele din stomac și intestine, tratând în mod eficient constipația, crampele abdominale și indigestia.
Susține sistemul imunitar
Studiile arată că antioxidanții și uleiurile volatile din busuioc susțin sistemul imunitar, contribuind la distrugerea bacteriilor, care pot duce la dezvoltarea infecțiilor virale, a răcelilor, gripei și a herpesului.
Sursa: clicksanatate.ro