Sanatate

SANATATE | Bronz natural sau bronz artificial? Care sunt riscurile la care te expui

Inca din anii ’50, in Occident a inceput o lupta apriga intre adeptii bronzului natural, obtinut prin expunerea la soare, si inovatorii chimisti care au dezvoltat si perfectat bronzul artificial. Disputa este in continuare la fel de apriga, desi ambele variante prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Iata la ce riscuri te expui.

Imbatranirea prematura a pielii

Expunerea excesiva la soare pare a fi vinovata de imbatranirea prematura a pielii si de anumite forme de cancer al pielii, printre care si cel in varianta mortala, melanomul. Cremele de protectie si o expunere limitata la razele soarelui s-ar putea sa nu dea intotdeauna rezultatul asteptat de tine, chiar daca acestea sunt recomandarile dermatologilor.

Protectie chimica

Pentru dermatologii de peste ocean, siguranta pe care ti-o ofera cremele protectoare este pusa sub semnul intrebarii de catre compusii chimici din aceste substante. Ba mai mult, dermatologii americani sunt de parere ca anumite substante continute de cremele de protectie solara iti pot agrava simptomele expunerii la soare. Din punctul lor de vedere, odata ce te-ai ars dupa expunerea la actiunea razelor UV, ai parte de un risc crescut de a dezvolta o forma de cancer de piele.

Atentie la solutiile autobronzante

Denumita si bronzare organica, metoda aplicarii solutiilor autobronzante pare ceva mai sigura decat statul la plaja cu zilele. Cu toate acestea, sprayurile autobronzante au in compozitie substanta dihidroxiacetona care interactioneaza cu celulele moarte ale pielii pentru a da impresia de bronz. Folosite in exces, cremele autobronzante pot duce ladezvoltarea cancerului de piele, in conditiile in care dihidroxiacetona poate fi inhalata sau absorbita in organism pe ochi, nas sau gura.

Nici solarul nu este sigur

Varianta unui ten uniform colorat obtinut prin cateva sedinte la solar se dovedeste la fel de riscanta, in conditiile in care aceste aparate folosesc aceleasi radiatii solare pentru a-ti colora pielea. Fortarea timpului de expunere poate cauza, de asemenea, arsuri, iritatii si boli ale pielii.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page