SANATATE | Broccoli: 8 beneficii uimitoare pentru sănătate
Pentru a profita de toate beneficiile oferite de broccoli, cel mai bine este să îl mănânci în stare crudă. Știai că această legumă oferă 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C?
Broccoli este una dintre cele mai cunoscute legume verzi din întreaga lume. Acesta este apreciat pentru utilizările sale gastronomice și pentru conținutul nutrițional bogat.
Deși nu este preferatul tuturor, multe persoane încep să adauge broccoli în dietă deoarece știu cât de benefic este acesta pentru organism.
Broccoli este un aliment complet și oferă până la 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C la o porție de 100 g. În plus, această legumă este o sursă naturală de vitamine B, minerale esențiale și antioxidanți puternici care luptă împotriva radicalilor liberi.
Totodată, broccoli conține puține calorii și are un nivel ridicat de clorofilă. În plus, s-a dovedit că reprezintă un tratament eficient pentru problemele oculare.
Întrucât nu se cunosc toate efectele incredibile ale consumului de broccoli, vrem să îți prezentăm 8 beneficii principale pe care le oferă acesta organismului.
1. Broccoli ajută la detoxifierea organismului
Consumul regulat de broccoli sprijină ficatul în procesul de filtrare și de eliminare a deșeurilor din corp.
Antioxidanții, vitaminele și mineralele din acest aliment scad nivelul de toxine din sânge și stimulează eliminarea lor prin sistemul excretor. Avantajul principal este faptul că efectele detoxifiante ale acestei legume pot dura o săptămână sau două după ce o consumi.
2. Îmbunătățește sănătatea ochilor
Această legumă este printre cele mai bune alimente pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății ochilor.
Broccoli conține un nivel ridicat de riboflavină, cunoscută și sub denumirea de vitamina B12. Aceasta este necesară pentru ca ochii să se adapteze la schimbările de lumină. Deficitul de vitamina B12 poate duce la probleme inflamatorii, vedere încețoșată și stres ocular.
În plus, broccoli conține luteină și zeaxantină, două carotenoide care joacă un rol foarte important în menținerea sănătății oculare. Ambele ajută la scăderea riscului de afecțiuni ale maculei, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta.
3. Încetinește procesul de îmbătrânire
Când mănânci broccoli, se eliberează o substanță numită sulforafan. Aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar și scade riscul de boli frecvente asociate îmbătrânirii. Printre acestea se numără artrita, problemele cardiovasculare și boala Alzheimer.
Aceste beneficii, alături de cele oferite de antioxidanții din broccoli, ajută la protejarea pielii și la prevenirea semnelor îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile.
4. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Broccoli este un aliment bogat în fibre care scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol din artere dacă este consumat în mod regulat.
Sulforafanul activează o proteină care are rolul de a împiedica formarea plăcii la nivelul arterelor. În plus, această legumă verde conține un antiinflamator puternic ce previne problemele de la nivelul sistemului circulator și protejează celulele.
5. Previne osteoartrita
Poate nu știai, dar această legumă cruciferă este una dintre cele mai bune surse vegetale de calciu. Consumul regulat de broccoli încetinește evoluția bolilor articulare și osoase, cum ar fi artrita și osteoartrita.
Se pare că sulforafanul blochează o enzimă care accelerează deteriorarea cartilajului ce protejează oasele.
6. Reduce inflamațiile
Inflamația este un mecanism de apărare a organismului care se declanșează în urma unei traume, a acumulării de substanțe dăunătoare sau a retenției de apă. Deși face parte din procesul de vindecare, o inflamație poate provoca și alte probleme, mai ales dacă nu este tratată la timp.
Specialiștii în medicină recomandă consumul de broccoli și de alte legume verzi pentru a ține inflamațiile sub control. Aceste alimente conțin o substanță benefică numită izotiocianat.
7. Îmbunătățește sănătatea pielii
Consumul de broccoli îmbunătățește sănătatea pielii, întrucât acesta reprezintă o sursă naturală de vitamine, minerale și acizi grași esențiali care mențin pielea fermă, sănătoasă și elastică.
Această legumă conține o cantitate ridicată de vitamina A și E, doi antioxidanți care împiedică distrugerea celulelor de către radicalii liberi.
În plus, broccoli conține vitamina C, un nutrient necesar pentru menținerea colagenului și a elastinei care contribuie la păstrarea aspectului tineresc al pielii. Totodată, acest aliment sănătos protejează membranele celulare ale pielii și diminuează daunele provocate de razele UV.
8. Ajută la prevenirea anemiei
Datorită conținutului ridicat de fier și de proteine de calitate superioară,broccoli este alimentul ideal pentru a preveni anemia și oboseala.
Consumul regulat al acestei legume crucifere îmbunătățește producția de globule albe și roșii. Acestea sunt necesare pentru o asimilare corectă a nutrienților.
Există numeroase modalități de a introduce broccoli în alimentație, cum ar fi ca ingredient în smoothie-uri verzi și sucuri.Nu uita că este recomandat să îl mănânci în stare crudă, dacă vrei să te bucuri de toți nutrienții pe care îi conține.