SANATATE | Brânza topită, alimentul nociv care ne pune în pericol sănătatea
Unul dintre cele mai apreciate produse alimentare din țara noastră este brânza topită. La prima vedere, prețul mic, dar și reclamele de la televizor, o fac să devină un produs apreciat. Realitatea este deformată în acest sens, iar conform studiilor de specialitate, brânză topită este de fapt un aliment dăunător organismului, cu un conținut ridicat de fosfați, care împiedică asimilarea calciului în organism.
Bombă alimentară ar numi-o nutriționiștii sau un produs alimentar care nu aduce niciun beneficiu atunci când este consumat. Brânza topită conține o multitudine de emulgatori, grăsimi saturate, sare și foarte multă apă. Procedeul de fabricare este unul extrem de simplu pentru că se iau resturile de brânză, se combină cu emulgatorii dăunători și se fierb în oale imense. Produsul finit este brânza topită pe care o găsim în magazine la prețuri modice.
Etichetele a 61 de tipuri de brânză au fost controlate pentru a se vede ce substanţe conţin şi care dintre ele sunt dăunătoare pentru organismul uman. Concluzia: fie că vorbim despre 13, 6 sau două E-uri, toate tipurile de brânză topită conţin astfel de substanţe, unele din ele chiar periculoase pentru organism. Dintre acestea, 26 de sortimente conţin acid citric, E330, cancerigen.
Brânză topită este procesată îndelung cu saruri de topire “pentru a dispersa proteinele din brânză şi pentru a le omogeniza, făcând-o elastică şi tartinabila”.
Ceea ce se ştie prea puţin este că aceste substanţe conţin citraţi şi fosfaţi, compuşi doldora de sare, astfel că cele mai multe sortimente ajung lejer la 3 grame de sare la o 100 de grame de produs. “În condiţiile în care cantitatea zilnică maximă pentru un copil este de 3 grame, iar pentru un adult – 5 grame.
Pe lângă sare, dăunătorii din brânza topită sunt emulgatorii sau E-urile, așa cum mai sunt cunoscuți. Pentru un tablou general și pentru a înțelege cât de periculoase sunt aceste substanțe pentru organism, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România a realizat un studiu comparativ cu privire la numărul de E-uri din brânza topită. Acesta poate fi studiat aici.
ANPCPPS a studiat etichetele şi a aflat câte E-uri conţin aceste produse. Din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Astfel, găsim cinci produse care conţin peste 10 E-uri şi tot cinci produse care conţin un număr minim de E-uri, respectiv doar două”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.
E 250 este un conservant care distruge microflora probiotică a copiilor, putând duce la prăbuşirea imunităţii acestora şi la un risc mare de infecţii. În plus, acest nitrit care se găseşte şi în mezeluri poate forma nitrozanine, care cresc riscul de cancer. E315 este un antioxidant artificial-ertihorbat de sodiu, care este şi incomplet evaluat. E 450, E 451, E452 şi E331 aduc sodiu la greu. E 330 este acid citric care este în fond inofensiv, dar care poate ataca dinţii.
Sursa: efemeride.ro