Sanatate

SANATATE | Boli care se transmit de la mamă la făt

În perioada sarcinii, dar şi la naştere, mama poate să transmită unele afecţiuni fătului. Printre acestea se numără bolile cu transmitere sexuală, varicela, rubeola, infecția cu streptocolul B. Din fericire, există mai multe măsuri care pot fi luate, astfel încât să nu se întâmple acest lucru.

Pentru ca problemele să fie depistate din timp, gravida trebuie să se prezinte periodic la consult. Trebuiesă facă toate investigațiile necesare, unele dintre ele  înainte de a rămâne însărcinată.

– boli cu transmitere sexuală

Unele dintre bolile care se pot transmite frecvent prin activitate sexuală sunt virusul HIV, sifilisul, gonoreea, herpesul genital, hepatita virală, negii genitali, chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas) și candidoza.

Pentru a combate eficient virusul herpes Simplex, medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicaţie antivirală. În cazul femeilor la care herpesul genital se manifestă activ, medicii specialişti vor recurge la naşterea prin cezariană.

Femeile însărcinate care au contactat gonoreea sunt tratate cu antibiotice. Din cauza faptului că de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatică, specialiştii administrează la naşterea fiecărui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectării ochilor cu gonoree.

– infecția cu toxoplasmoza Gondi

Toxoplasma Gondi este un parazit care se transmite la gravidă de la pisică, iar gravida poate face infecţia în orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate da infecţii severe la nou-născut sau malformaţii congenitale, cum ar fi: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită care în final va duce la orbire.

– hepatita B

Hepatita B se poate transmite uşor de la mamă la făt. Pentru a evita boala, este bine ca mamele să fie vaccinate înainte de sarcină.

În România, vaccinarea nou-născuţilor împotriva hepatitei B este obligatorie, indiferent dacă au sau nu mame infectate cu acest virus. Dacă micuţul a contractat deja virusul hepatitei B, există tratamente antivirale eficiente, care dau rezultate bune în peste jumătate de cazuri.

Şi virusul care cauzează herpes poate fi periculos pentru copil, în cazul în care naşterea este normală, fiindcă se transmite. De aceea, medicul poate decide că este mai bine să naşti prin cezariană dacă ai herpes genital. Hepatita B şi C sunt, de asemenea, transmisibile.

– varicela

Infecția cu varicelă în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru gravidă cât și pentru făt. Astfel, dacă femeia însărcinată se îmbolnăveşte în primul trimestru de sarcină, există riscul ca bebeluşul să dezvolte varicelă congenitală şi malformaţii congenitale.

Dacă boală este contractată în al doilea trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mici pentru că mama va dezvolta anticorpi protectori, la o săptămâna după debutul varicelei. Aceşti anticorpi vor pătrunde prin placentă la făt.

Perioada cea mai periculoasă de îmbolnăvire cu varicelă este cu 5 zile înaintea naşterii şi două zile după naştere. Organismul mamei este slăbit şi nu are timpul necesar să producă acei anticorpi protectori.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page