Sanatate

SANATATE | Boala Crohn: ce să știi și cine este predispus

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie a intestinelor. Cunoscuta si sub numele de ileita sau enterita, boala Crohn are cauze inca necunoscute. Simptomele, insa, nu sunt de neglijat.

Boala Crohn afecteaza, in cele mai multe cazuri, portiunea inferioara a intestinului subtire, dar poate aparea si in alta zona a tractului digestiv: pornind de la gura la anus. Afectiunea produce o inflamatie care se extinde adanc si intra in invelisului peretului intestinal, dand frecvent dureri abdominale. Alte semne care prevestesc boala sunt: crampe, scaune apoase, pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate. In unele cazuri, boala se poate declansa brusc, cu febra mare, pierdere in greutate, aproximativ 2 kg in cateva zile, sangerari rectale, dureri abdominale severe, care persista mai mult de o ora si stare de voma intensa.

Atentie la complicatii!

Printre complicatiile bolii care pot aparea, cea mai des intalnita este blocarea intestinului. Acest blocaj poate fi provocat de cicatrizarea tesutului si ingustarea tractului. Daca nu este tratata si tinuta sub control, boala Crohn poate produce rani si ulcere.

Bine de stiut!

Cei care sufera de boala Crohn sufera si de carente nutritionale.

Care sunt categoriile de risc

Boala Crohn poate sa afecteze atat barbati, cat si femei, si poate aparea pe fond genetic. Printre factorii care pot declansa afectiunea se numara si predispozitia genetica. Studiile in domeniu sugereaza ca o persoana care are o ruda cu boala Crohn este expusa de 10 ori mai mult sa sufere din pricina acestei afectiuni, comparativ cu ceilalti.

Statistic, boala ataca toate grupele de varsta, dar sunt mai predispuse categoriile de persoane, cu varste intre 15 si 30 de ani si cele cu varste cuprinse intre 60 si 80 de ani.

Pot fi si copii cu boala Crohn, dar mai rar. Acestia pot avea probleme de dezvoltare si crestere din cauza deficientelor nutritionale.

Boala Crohn este greu de diagnosticat

Pentru ca simptomele boli se aseamana cu cele ale bolilor intestinale, in special ale colitei ulcerative, boala este greu de depistat. Mai mult decat atat, simptomele apar cu intermitenta, de la cateva luni pana la cativa ani. Rareori, acestea pot aparea o data, de doua ori si apoi nu mai revin. Daca boala dureaza cativa ani, functionarea intestinului se degradeaza treptat. Daca nu este tratata, boala se agraveaza si poate fi fatala, iar riscul de cancer creste de pana la 20 de ori.

Cum se depisteaza

Pentru a pune un diagnostic corect, se recomanda efectuarea unor teste de sange – pentru detectarea anemiei sau pentru determinarea unui numar mare de globule albe. De asemenea, medicul poate face radiografii la nivelul intestinului subtire sau colonoscopie, pentru a investiga interiorul intestinului gros. Daca boala este detectata, medicul trebuie sa continue investigatiile, cu ajutorul radiografiilor, pentru a stabili cat de extinsa este inflamatia.

Concluzie: boala Crohn nu se vindeca, dar prin tratament este controlata inflamatia, simptomele sunt diminuate si se corecteaza deficientele nutritionale. Toate aceste masuri pot conduce la remisia bolii.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page