Sanatate

SANATATE | Beneficiile sucului de sfeclă roșie pentru sănătate

Sfecla roșie este unul dintre cele mai sănătoase alimente existente. Cu surse abundente și unice de fitonutrienți, cum ar fi betalaina și vulgaxantina, antioxidanți precum manganul și vitamina C, sfecla oferă mai mult decât culoare. Acești fitonutrienți au proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii și detoxifiante.

Studiile științifice recente au dovedit faptul că sfecla reduce creșterea celulelor tumorale în cazul cancerelor de colon, stomac, plămâni, sân, prostată și testicular. 

Sfecla conține și o cantitate mare de fibre, care sunt foarte importante pentru prevenirea apariției cancerului de colon.

Sfaturi

  • Cumpără sfeclă bio;
  • Sfecla nu va fi consumată coaptă, ci doar fiartă în coajă, până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiță);
  • Dacă mănânci sfeclă sau bei suc de sfeclă și urina este violet sau roșie, nu-ți face griji, acest fenomen este numit beturie.

Precauții și contraindicații

  • Sfecla roșie este contraindicată diabeticilor și persoanelor care suferă de ulcer gastro-duodenal;
  • Dacă ai sau ai avut până de curând pietre renale sau biliare, evită consumul de sfeclă roșie;
  • Abuzul de suc de sfeclă simplu (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale;
  • Abuzul de suc de sfeclă roșie simplu, nediluat are un puternic efect detoxifiant, rezultatul fiind trimiterea către ficat a unei cantități foarte mari de toxine, pe care acesta nu le poate procesa;
  • Sucul de sfeclă roșie simplu, proaspăt ridică tensiunea arterială și poate provoca spasmul vaselor sanguine. De aceea, se recomandă a se consuma la 2 ore după ce a fost preparat (dacă este consumat simplu) sau să fie preparat în combinație cu alte legume sau fructe;
  • Abuzul de suc de sfeclă roșie poate cauza diaree.

Sursa: fitness-nutritie.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page