Sanatate

SANATATE | Beneficiile pastei de susan

Nu ne gandim la pasta de susan ca la un “salvator de vieti”, dar studii recente arata ca este capabila sa reduca indicatorii sangvini in cazul riscului de boli cardiovasculare  cu pana la  39% in doar sase saptamani.

Din pacate, in lumea occidentala cand omul de rand vrea sa previna aparitia unei boli de inima, aspirina si medicamentele pe baza de statine sunt deseori printre primele optiuni – daca nu chiar primele – pe langa sport si o alimentatie mai buna. Decenii intregi de marketing intens si dezinformare au convins milioane de oameni ca ucigasul #1 este o forta inevitabila; una impotriva careia fluturam pastile si variate potiuni farmaceutice pentru a  ‘minimiza riscul,’ dar niciodata nu ne adresam problemei ca sa o rezolvam o data pentru totdeauna.

Acesta este unul dintre motivele pentru care medicina naturala continua sa castige popularitate, pentru abordarea sa paliativa, care nu necesita un consum de chimicale patentate (cum ar fi produsele farmaceutice) ale caror efecte secundare sunt deseori mai grave si cu implicatii mai mari decat presupusele lor efecte terapeutice. In medicina naturala, in loc sa controleze si/sau sa suprime simptomele, scopul este sa stimuleze capacitatea corpului de a se vindeca singur, prin eliminarea acelor obstacole ce il opresc sa o faca. Si deseori, este vorba doar de o simpla modificare a dietei – adaugi o planta medicinala aici, elimini un aliment nesanatos colo.

Unul dintre cele mai promitatoare studii date de biomedicina, o piatra rara, publicat recent in revista Arhivele medicinei Iranului, a analizat mancarea-medicament pe baza de susan cunoscuta sub denumirea de Ardeh (aka tahini) pentru abilitatea sa de a reduce factorii de risc cardiovascular la diabeticii de tip 2 – un grup cu o rata a mortalitatii crescuta datorita cantitatilor de lipide din sange asociate cu o conditie cronica de mult zahar in sange, glicatiune si rezistenta la insulina.

Intitulat “Ardeh (Sesamum indicum) poate imbunatati parametrii serului trigliceric si a lipidelor aterogenice la bolnavii de diabet de tip 2: un test clinic aleatoriu “,studiul a implicat participarea a 41 de bolnavi de diabet de tip 2, impartiti aleatoriu in doua grupuri: grupul A (Ardeh 28 g/d, n = 21) si grupul B (control, n = 20).  Pacientii din grupul A au primit 28 grame (doua linguri) de Ardeh la micul dejun, iar pacientii din grupul B si-au luat in continuare micul dejun obisnuit, ambele grupuri pe o perioada de sase luni (gradul de energie a fost pastrat la fel in ambele grupuri).

Ambele grupuri au inregistrat valori de pornire si de final dupa sase saptamani, pentru presiune arteriala, colesterol (TC), trigliceride (TG), LDL-C, HDL-C, si asa-numitul indice aterogenic (indicele de promovare a bolilor de inima), plasma (AIP; log TG/HDL-C), procente de TC/HDL-C si de LDL/HDL-C.

In mod remarcabil, dupa o perioada de sase saptamani, s-au observat semnificative modificari pozitive:

Dupa sase saptamani s-au inregistrat scaderi semnificative la serul TG (15.3 mg/dL) si AIP (39 %) in grupul A. Mai mult decat atat, au fost scaderi usoare la serul TC, LDL-C, si alti parametri ai lipidelor aterogenice si o crestere usoara in HDL-C, toate sesizate pe parcursul suplimentarii dietei cu Ardeh. Valorile antropometrice si presiunea sangelui au fost neschimbate pe perioada observatiei in ambele grupuri.” [sublinierea a fost adaugata]

In baza acestor observatii promitatoare cercetatorii au concluzionat: “Ardeh ar putea avea efecte favorabile in reducerea factorilor de risc CVD la bolnavii de diabet de tip 2.” Retineti ca s-a notat o scadere de 39% in asa-numitul indice al plasmei (AIP), ceea ce nu este putin avand in vedere ca a fost vorba doar de o schimbare minora in alimentatie. De mentionat ca tipul de tahini folosit in cadrul studiului (Firma Oghab Halva) nu a avut niciun aditiv sau ulei. Erau doar seminte de susan macinate, simple. Daca ar fi fost vorba de un test pentru un medicament, astfel de rezultate ar fi fost mediatizate in intreaga lume, fiind promovat ca un medicament miraculos (si castiguri imense).

Acesta nu este primul studiu clinic pe oameni pentru demonstrarea efectului benefic al susanului in sanatatea cardiovasculara si diabet. Iata si altele:

  • Un studiu publicat in 2012 in Revista europeana de cardiologie preventiva a descoperit ca “Consumul de ulei de susan are efecte benefice asupra functiei endoteliale la barbatii hipertensivi.
  • Un studiu publicat in 2010 in revista Nutritie clinica a descoperit ca “Uleiul de susan are un efect sinergetic cu medicatia anti-diabet la bolnavii de diabet de tip 2 mellitus.
  • Un studiu publicat in 2006 in Revista alimentelor-medicament a descoperit ca “Substituirea uleiului de susan si utilizarea sa ca unic ulei in alimentatie reduce presiunea sangelui si glucoza la diabetici.”
  • Un studiu publicat in 2006 in Revista de medicina biologica din Yale a descoperit ca “Uleiul de susan are un efect benefic la bolnavii hipertensivi atat asupra medicamentelor diuretice cat si a beta blocantelor.

Susanul este cu adevarat un super star printre alimentele medicament. De fapt, s-au publicat recent rezultatele unui studiu conform caruia consumul de 40 de grame de seminte de susan, sau doua linguri de tahini, depasea cu mult in eficacitate Tylenolul in reducerea durerii suferinzilor de artrita la genunchi. Semintele de susan au peste 40 de beneficii pentru sanatate si acestea pot fi usor descoperite la o cautare pe site-urile specializate.

Sa fim sinceri. Acum, cand studii clinice pe oameni, revizuite de specialisti si publicate in reviste respectate arata ca modificari simple de dieta – da, la fel de simple ca o portie zilnica de pasta de susan (tahini) – pot avea un impact urias asupra factorilor de risc ale celor mai comune boli generatoare de moarte, este timpul sa ne intrebam ce se ascunde, de fapt, in spatele medicinei practicate in prezent. Medicamentele nu vindeca bolile, asa cum gloantele nu pot inceta razboiul. Alimentele, pe de alta parte, pot vindeca, si ne pot ajuta sa punem capat odata si pentru totdeauna “razboiului contra afectiunilor de inima” – pentru ca “razboiul cu cancerul” a fost pierdut.

Cautati retete pentru tahini si luati in considerare acest aliment cu proprietati atat de minunate pentru inima, pe care le puteti potenta adaugand usturoi, un alt aliment ce poate salva vieti.

Sursa: viataverdeviu.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page