Important

SANATATE | Beneficiile fructului mango

Mango este un fruct exotic extrem de aromat si gustos, bogat in fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si ofera un aport caloric relativ redus (135 calorii/ fruct).

Mango este originar din Malaezia si India considerat regele fructelor prin forma sa unica, este recunoscut si apreciat in arta si cultura indiana.

Numit si “elixirul tineretii”, este foarte hranitor si o excelenta sursa de carotina in comparatie cu alte fructe. Un fruct de mango de marime medie poate oferi pana la 15.000 de unitati de vitamina A care sunt suficiente pentru o saptamana intreaga, iar aceasta vitamina poate ramane in corp si este benefica ficatului.

Un fruct mai rar folosit in dieta zilnica insa cu proprietati deosebite, mango prezinta numeroase beneficii asupra sanatatii: reduce colesterolul, intareste sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vasculara si creste rezistenta vaselor, are un puternic efect antioxidant si imunostimulator, scade riscul aparitiei cancerului, mobilizeaza grasimile, este detoxifiant, ajuta vederea, are efecte antistres etc.

Mango mai contine fitoelemente (componente bioactive), care influenteaza pozitiv starea de sanatate si incetinesc procesul de imbatranire.

Mango, un fruct exotic plin de vitamine, este indicat în dieta bolnavului de diabet, susţin cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Ei au realizat un amplu studiu şi au ajuns la concluzia că fructul de mango are efecte similare celor ale unor medicamente administrate în diabet şi excesul de colesterol.

Potrivit medicului Ashley Wilkinson, coordonatorul studiului, “încă nu se cunoaşte exact modul în care acest fruct acţionează, însă ştim cu siguranţă că unele componente din mango pot inhiba anumiţi receptori celulari”.

În afară de efectul său miraculos asupra diabetului, mango mai este benefic şi în cancer, anemie, accident vascular.

Pentru ochi, inimă, anemie, sex
Anticancer. Atât fenolii, cât şi enzimele din mango au proprietatea de a preveni cancerul. Datorită conţinutului bogat în pectină (fibră alimentară solubilă), acest fruct scade riscul apariţiei cancerului gastrointestinal. 165 grame de mango, tăiat cubuleţe, conţin 76% din doza zilnică de vitamina C, antioxidant recunoscut pentru protecţia sa împotriva cancerului.

Menţine sănătatea ochilor. Un bol de mărime obişnuită cu cubuleţe de mango este echivalent cu 25% din necesarul zilnic de vitamina A, ceea ce asi­gură buna funcţionare a retinei. Consumul constant de mango reprezintă o bună modalitate de a prelungi tinereţea ochilor.

Ajută la digestie. Mango conţine enzime digestive care favorizează metabolismul proteinelor şi digestia. Mai mult, fructul combate aciditatea gastrică şi, datorită nivelului ridicat de fibre, previne constipaţia.

Combate anemia. Mango este recomandat femeilor însărcinate, dar şi tuturor persoanelor care suferă de anemie, datorită conţinutului său bogat în fier. Mai mult, vitamina C din fruct asigură o absorbţie optimă a fierului din alte alimente. Mango este indicat şi femeilor aflate la menopauză.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Datorită conţinutului bogat în vitamina E, mango accelerează secreţia de hormoni sexuali, stimulând apetitul sexual.

Sfatul nutriţionistului
Mango este un fruct care trebuie inclus în dieta noastră.

Îl putem consuma crud, sub formă de suc proaspăt sau poate fi amestecat cu suc de mere sau de struguri. Datorită conţinutului bogat în vitaminele B1, B2, B3, B6, C, dar şi în acid folic şi retinol, mango combate bolile cardiovasculare şi pe cele ale ochiului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page