SANATATE | Beneficiile consumului de pastarnac
Asemanator cu morcovul, pastarnacul este o radacinoasa intens folosita in sezonul rece la prepararea supelor sau a tocanitelor. Pe langa gustul placut pe care il ofera mancarurilor, pastarnacul are o serie de beneficii pentru organismul uman.
Pastarnacul este bogat in vitamine, minerale, fibre dietetice, acid folic, potasiu si vitamina C. Nutrientii din pastarnac reduc semnificativ riscul de aparitie a numeroase probleme medicale. Pastarnacul face parte din aceeasi familie cu telina, patrunjelul si morcovul.
Din noiembrie si pana in aprilie, pastarnacul se consuma gatit, in diverse piureuri si supe. Poate fi insa consumat si crud, in salate. Este sarac in calorii si are darul de a da savoare mancarurilor.
Pastarnacul, bogat in fibre
Pastarnacul are numeroase beneficii pentru organismul uman, in mare parte datorita continutului ridicat de fibre dietetice. 200 de grame de pastarnac contin 7 grame de fibre si 27% carbohidrati. Fibrele alimentare stimuleaza sistemul digestiv, regleaza nivelul de zahar din sange, confera satietate si reduc nivelul de colesterol.
Pastarnacul, sarac in grasimi saturate
Pastarnacul contine cantitati foarte mici de grasimi saturate, mai putin de 1 gram la 200 de grame de pastarnac. Grasimile saturate cresc riscul de afectiuni cardiovasculare prin marirea nivelului de colesterol din sange.
Pastarnacul, bogat in vitamina K
Pastarnacul contine cantitati impresionante de vitamina K, 200 de grame de pastarnac oferind peste 25% din necesarul zilnic. Aceasta vitamina este foarte importanta pentru organismul uman, ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange si stimuleaza dezvoltarea celulara. Consumul adecvat de vitamina K reduce si riscul de osteoporoza.
Pastarnacul, sursa esentiala de acid folic
200 de grame de pastarnac contin mai bine de 20% din necesarul zilnic de acid folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. Aceasta vitamina ajuta la productia de ADN si ARN si, in plus, previne anemia, in special in timpul sarcinii.
Pastarnacul, bogat in vitamina C
Pastarnacul este de asemenea bogat in vitamina C. 200 de grame de pastarnac ofera 25% din necesarul zilnic de vitamina C. In plus, aceasta vitamina stimuleaza productia de colagen, participa la metabolismul grasimilor si este un antioxidant foarte puternic.
Pastarnacul, sursa primara de potasiu
Atat un mineral, cat si un electrolit, potasiul este esential pentru functionarea corecta a muschilor, inimii si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in potasiu reduce riscul de infarct si hipertensiune. Persoanele in varsta sau cei care au prescrise medicamente antiinflamatorii pe baza de ibuprofen trebuie insa sa fie atente la consumul de pastarnac.
Alte beneficii ale consumului de pastarnac
Pastarnacul le este de mare ajutor persoanelor cu afectiuni renale, obeze sau care se confrunta cu celulita. Aceasta radacinoasa stimuleaza sistemul imunitar si sistemul digestiv, pielea si nervii, reduce constipatia, cat si riscul de malformatii congenitale.
Totodata, imbunatateste si activitatea plamanilor, ameliorand simptomele bolilor respiratorii. In plus, pastarnacul are proprietati diuretice si antioxidante si este recomandat persoanelor care sufera de anemie.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro