Sanatate

SANATATE | Beneficiile consumului de musli

Pentru unele persoane, un mic dejun copios este o sarcina descurajanta  deoarece foarte multe dintre acestea nu au timp sa manance dimineata, iar cand servesc totusi ceva, se limiteaza la un sandwich nu tocmai sanatos.

O varianta perfecta pentru micul dejun este musli, o combinatie de cereale, fructe uscate, nuci si seminte, un aliment inventat in anul 1900 de catre medicul elvetian Maximilian Bircher-Benner pentru pacientii sai din spital.
Musli contine foarte putine grasimi, dar o in acelasi timp foarte multe fibre, ingrediente benefice in mentinerea greutatii sub control, in prevenirea constipatiei si a hemoroizilor, a cancerului si chiar a bolilor de inima.
In comert se gasesc suficiente vaiante de musli, insa ele nu sunt tocmai sanatoase deoarece au o cantitate mare de zahar si sunt imbogatite cu fulgi de ciocolata sau alte ingrediente nu tocmai potrivite pentru micul dejun. Cea mai buna solutie este sa iti pregatesti multi chiar la tine acasa, chiar daca pare mai dificil decat daca ai lua produsul gata facut din raft.
Pentru a pregati musli, ai nevoie de ovaz uscat, bucati de fructe proaspete (mere, struguri, fructe de padure, banane, mango, etc), suc de lamaie, nuca macinata, seminte si produse lactate (iaurt sau lapte).  Un astfel de mic dejun cu siguranta este unul dintre cele mai sanatoase pe care le poti servi.

Beneficiile consumului de musli:

Indeplineste cerinta zilnica de fibre

In era produselor alimentare procesate, este destul de dificil sa iti faci „plinul” necesar de fibre, iar din acest punct de vedere, musli este ingredientul perfect.  Musli are in compozitia sa atat fibre solubile cat si insolubile care ajuta la scaderea colesterolului din sange si ajuta la evitarea schimbarilor drastice de zahar in sange. De asemenea, musli ajuta la prevenirea constipatiei prin imbunatatirea activitatii tractului intestinal.

Ajuta la slabit

Un mic dejun echilibrat accelereaza metabolismul si il ajuta pe acesta sa arda mai repede caloriile. In plus, fibrele absorb apa, se umfla si astfel lasa foarte putin spatiu liber pentru alte alimente, ceea ce inseamna ca senzatia de satietate se instaleaza rapid. Iar partea buna este ca efectul dureaza destul de mult si ca nu vei simti nevoia sa mananci pana la ora pranzului.

Reduce riscul de cancer

Ovazul, nuzile si semintele, in combinatie cu cerealele eliberea in organism o serie de agenti fitochimici si antioxidanti care scad considerabil riscul de cancer la san, ovarian sau prostata. Cu cat te obisnuiesti sa consumi mai des musli, cu atat vei fi mai protejat de astfel de boli grave.

Previne bolile de inima

Manganul prezent in musli este responsabil cu protejarea inimii. Mai mult decat atat, nucile si semintele au grasimi monosaturate si acizi grasi omega 3 care, de asemenea, ajuta foarte multa la mentinerea sanatatii inimii.

 

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page