SANATATE | Beneficiile ceaiului de soc: planta aromata care te tine departe de boli!
Beneficiile ceaiului de soc sunt cunoscute de sute de ani in numeroase colturi ale lumii. Planta, originara din Europa, Africa si Asia, a fost adoptata si de alte regiuni geografice, tocmai datorita proprietatilor sale terapeutice unice.
Socul este totodata invaluit intr-un aer mistic, multe legende incluzandu-l in istorisirile lor. Una dintre ele este cea care spune ca Iuda s-a spanzurat de un arbore de soc. In prezent, florile acestei plante cu aroma incantatoare sunt folosite mai putin in basme si mai mult pentru prepararea ceaiului, a bauturilor racoritoare de vara (cine nu adora socata?) si a altor remedii naturiste traditionale.
Efectele terapeutice ale ceaiului de soc
Florile de soc contin acizi grasi esentiali, calciu, vitaminele A, B1, B2, B3 si C. Totodata, ele furnizeaza cantitati importante de fitochimicale, precum betulina, flavanoizii, glicozidele, quercetina si betacarotenul. Acesti antioxidanti extrem de potenti protejeaza celulele sanatoase de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care pot conduce la formarea celulelor canceroase in corp.
Cercetatorii Universitatii de Medicina din Maryland sustin ca socul are proprietati antiinflamatorii, antivirale, anticancerigene, diuretice, laxative si insectifuge.
Medicii recomanda socul pentru reducerea mucusului excesiv de la nivelul plamanilor si al cailor respiratorii, inclusiv ca adjuvant in tratarea astmului, a amigdalitei, laringitei, sinuzitei si bronsitei.
Florile de soc au ca efect si intarirea sistemului imunitar, deci sunt utile in vindecarea mai rapida a racelilor, gripei si in combaterea febrei. Datorita proprietatilor sale antivirale, ceaiul de soc mai poate fi folosit si la tratarea infectiilor virale, precum pojarul sau varsatul de vant.
Tot ceaiul de soc:
- stimuleaza transpiratia si urinatul, deci ajuta la detoxifierea organismului;
- reduce inflamatiile in corp;
- imbunatateste functionarea ficatului;
- asista tratarea alergiilor, artritei, edemului cutanat, infectiilor fungice, gutei, migrenelor, tulburarilor hepatice, reumatismului, afectiunilor urinare si a durerilor de dinti.
Prepararea corecta a ceaiului de soc
Pentru a prepara corect ceaiul de soc, adauga 3-4 grame de flori uscate in aproximativ 150 mililitri de apa clocotita. Lasa totul la infuzat timp de 10 – 15 minute si consuma ceaiul cald, pentru a te bucura de intreaga sa aroma.
Ai grija sa nu lasi prea mult planta la infuzat, intrucat o concentratie prea mare de soc poate deveni toxica, provocand simptome neplacute de greata si diaree.
Ceaiul de soc nu este recomandat femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza sau persoanelor care urmeaza in paralel tratamente precum chimioterapia sau administrarea de medicamente care trateaza diabetul.
Verifica, totodata, daca socul pe care il folosesti a ajuns la maturitate. Cand planta este inca tanara, contine o substanta toxica inrudita cu cianura!
Alta forma in care poti consuma socul este decoctul, obtinut prin fierberea a 50 de grame de soc timp de 3 minute. Mixtura speciala se ia pe stomacul gol, dimineata, impreuna cu o lingurita de miere.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro