SANATATE | Beneficiile ceaiului de frunze de mur: tratament antiseptic fara contraindicatii!
Cum se prepara ceaiul de mur
Din frunzele arbustului sau din vlastarii tineri se poate prepara o infuzie servita ca ceai. Doua lingurite de frunze sau arbusti uscati si maruntiti se adauga la o cana de apa in clocot. Se lasa sa infuzezeze pentru cel putin 10 minute. Doua cesti de ceai pe zi se recomanda in tratarea bronsitelor, colitelor, afectiunilor gastro-intestinale, bolilor de rinichi si a diareei. Ceaiul poate fi indulcit cu miere pentrupastrarea aromei naturale.
Ceai dietetic
Ceaiul de mur ajuta la usurarea digestiei, dar in amestec cu alte plante medicinale se poate transforma intr-un ceai dietetic, ajutandu-te sa scapi de kilogramele nedorite. Prepara doua cani de ceai dintr-un amestec de frunze de mur, papadie, patlagina, pelin, coada soricelului si afin. Doza pusa la infuzat intr-o cana nu trebuie sa depaseasca 4 lingurite. Nu se consuma mai mult de doua cani pe zi.
Ceai pentru femei
In traditia populara, femeile par sa fi avut cel mai mult de profitat de pe urma ceaiului din frunze de mur. Acesta era folosit si pentru reglarea ciclului menstrual si a tulburarilor hormonale la menopauza.
Infuzii pentru uz extern
Avand calitati astringente si antiseptice, frunzele de mur infuzate se folosesc si in tratarea unor infectii si inflamatii aparute la nivelul pielii. Pentru infuzia folosita extern se pune o cantitate dubla de frunze sau vlastari de mur fata de cea folosita la ceai. Se pot face bai sau gargara cu solutia rezultata dupa infuzare.
Clisme
Clismele cu infuzie de ceai de mur sunt aplicate pentru calmarea hemoroizilor, chiar si sangeranzi, sau a leucoreei. 30 de grame de frunze de mur maruntite si 20 de grame de tarate de grau se pun la fiert pentru 20 de minute intr-o jumatate de litru de apa. Dupa oprirea din fiert se strecoara si se dilueaza. Pe langa clisme, solutia poate fi aplicata si in cazul bolilor de piele si al ranilor. Are efect dezinfectant si astringent.
Ceai intens aromat
Pentru simpla placere de a bea un ceai aromat, poti invata chiar tu sa iti prepari unul. Culege frunzele cele mai tinere de pe varful ramurilor de mur. Lasa-le peste noapte la uscat si apoi preseaza-le cu un sucitor de lemn. Asaza-le apoi vreme de trei zile in niste carpe pentru a fermenta. Dupa aceasta, le poti pune intr-un vas inchis ermetic. Ai acum un ceai superaromat si super sanatos in casa!
Decoctul din frunze de mur se prepara din doua linguri de frunze maruntite peste care se adauga 2 cani de apa rece. Dupa o jumatate de ora se pune la fiert timp de 25 de minute. Se strecoara si se consuma o ceasca, maxim doua cesti/zi sorbindu-se rar. Este folosit in tratarea afectiunilor gastro-intestinale si pulmonare, dar cu consultarea prealabila a medicului.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro