Sanatate

SANATATE | Beneficiile ceaiului de cimbrișor: “Antibioticul săracului” la îndemâna oricui!

Datorita largii raspandiri in flora spontana, aromatul cimbrisor poarta si numele de “antibioticul saracului” pentru efectul sau puternic in tratarea unor boli suparatoare. Planta, des intalnita pe pajisti, are o istorie lunga in medicina populara, fiind folosita in tratarea unor afectiuni pulmonare si intestinale, ale ficatului sau ale sistemului nervos. Afla ce boli trateaza miraculosul medicament daruit de natura!

Tratament pentru alcoolism

Persoanele dependente de alcool pot apela la un remediu natural eficient pentru abandonarea viciului: infuzia de cimbrisor, care poate ameliora simptomele sevrajului alcoolic.
Dintr-un litru de apa clocotita si un pumn de cimbrisor uscat se prepara o infuzie care trebuie sorbita cate putin timp de 2-3 ore in fiecare dimineata, pentru a trata alcoolismul. Ceaiul se bea neindulcit si in cantitati mici, la cate 10-15 minute.

Antibiotic extern

Infectiile si alte afectiuni ale pielii pot fi tratate cu infuzie de cimbrisor. Zonele afectate se spala cu apa fiarta in care a fost infuzata planta. Infuzia poate fi folosita si la efectuarea bailor cu cimbrisor, la o cada de apa adaugandu-se doi litri de infuzie. Se lasa un repaus de 15 minute inainte de imbaiere.

Bun pentru sistemul nervos

Cimbrisorul a fost folosit si ca tratament eficace pentru intarirea sistemului nervos si imunitar. Nevroza astenica, depresia, anemia, epilepsia si migrenele au fost tratate de-a lungul timpului cu acest ceai. Dozele nu au depasit insa limita de 3 cesti zilnice.

Ideal in tratarea astmului

“Antibioticul saracului” poate fi folosit cu succes si in tratarea unor afectiuni respiratorii. Astmul, bronsitele, gripa, raguseala si tusea convulsiva sunt bolile in care consumul de ceai de cimbrisor este recomandat. Se poate adiministra si in caz de tuberculoza. Halena si infectiile in gat se trateaza cu gargara de ceai din cimbrisor.

Stimuleaza apetitul

Ceaiul de cimbrisor consumat dimineata stimuleaza apetitul, dar este folosit si in eliminarea parazitilor intestinali, constipatia, enterocolita si in enterita. Poate fi combinat cu menta, musetel, flori de galbenele sau rozmarin. Este si un bun detoxifiant.

Foarte benefic pentru femei

In cazul durerilor menstruale sau de inflamatii ale sanilor, femeilor li se recomanda consumul de infuzie de cimbrisor. Acesta stimuleaza si secretia bilei si contractiile vezicii urinare.

Prepararea si dozarea ceaiului

Partea aeriana a plantei se culege in perioada de vara si se pune la uscat, dupa care se macina. La prepararea unei cani de ceai se folosesc una, maxim doua lingurite de planta la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat pentru trei minute. Ceaiul se indulceste cu miere si se serveste inaintea meselor principale ale zilei.

Contraindicatii

Puternicul antibiotic pus la indemana oricui de catre mama natura are contraindicatii stricte in ceea ce priveste supradozarea, dar si in consumarea lui de catre persoane care sufera de anumite boli.

Consumul ceaiului de cimbrisor este interzis femeilor insarcinate, bolnavilor de ulcer, pielonefrita, hepatita, arterioscleroza coronariana si cerebrala si fibrilatie auricurala. In caz de consum exagerat, duce la hiperfunctia glandei tiroide si la instalarea depresiei.

Sursa: sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page