SANATATE | Beneficiile ceaiului de cicoare
Beneficiile ceaiului de cicoare
Ceaiul de cicoare este folosit in medicina naturista pentru detoxifierea organismului, ca laxativ si in tratamentul constipatiei. Planta are si alte efecte asupra organismului: stimuleaza activitatea cerebrala si concentrarea, ajuta la asimilarea calciului, elimina acneea si furunculoza, echilibreaza nivelul hormonilor, calmeaza durerile canceroase, calmeaza simptomele sindromului premenstrual si previne aparitia candidozei.
Ceai de cicoare
Ceaiul de cicoare se prepara dintr-o lingurita de planta adaugata unei cani de apa clocotita si lasata la infuzat 30 de minute. In tratamentele cu ceai de cicoare, se servesc doua-trei cani de ceai de cicoare pe zi, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Cafea de cicoare
In epoca moderna, s-a descoperit ca radacina de cicoare uscata, prajita si macinata poate fi preparata sub forma unei bauturi asemanatoare cafelei, dar fara a avea efectele secundare ale cofeinei. Cafeaua de cicoare se gaseste si acum in magazinele naturiste si poate fi consumata pe termen lung, fara efecte secundare.
Tratamente externe
Tinctura si ceaiul de cicoare sunt folosite si in tratamente externe datorita proprietatilor antiseptice ale plantei. Frunzele si florile de cicoare plamadite in ulei se aplica pe taieturi si arsuri pentru dezinfectie si cicatrizare, iar pansamentele inmuiate in ceai de cicoare se pot folosi in cazul unor ulceratii, iritatii si inflamatii ale pielii.
Contraindicatii
Nu se recomanda consumul de produse din cicoare persoanelor care sufera de gastrita hiperacidica sau ulcer, mamicilor care abia au nascut sau inca se afla in perioada de alaptare si persoanelor care au alergie la aceasta planta.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro