Sanatate

SANATATE | Beneficiile ceaiului de cicoare

Cicoarea, planta care creste pe mai toate campurile din Europa, Africa si Asia, era folosita ca medicament inca din Antichitate. Egiptenii o utilizau pentru tratarea bolilor de ficat, bila si rinichi, in timp ce in Roma Antica ii erau apreciate valentele de stimulator al functiilor hepatice.

Beneficiile ceaiului de cicoare

Ceaiul de cicoare este folosit in medicina naturista pentru detoxifierea organismului, ca laxativ si in tratamentul constipatiei. Planta are si alte efecte asupra organismului: stimuleaza activitatea cerebrala si concentrarea, ajuta la asimilarea calciului, elimina acneea si furunculoza, echilibreaza nivelul hormonilor, calmeaza durerile canceroase, calmeaza simptomele sindromului premenstrual si previne aparitia candidozei.

Ceai de cicoare

Ceaiul de cicoare se prepara dintr-o lingurita de planta adaugata unei cani de apa clocotita si lasata la infuzat 30 de minute. In tratamentele cu ceai de cicoare, se servesc doua-trei cani de ceai de cicoare pe zi, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Cafea de cicoare

In epoca moderna, s-a descoperit ca radacina de cicoare uscata, prajita si macinata poate fi preparata sub forma unei bauturi asemanatoare cafelei, dar fara a avea efectele secundare ale cofeinei. Cafeaua de cicoare se gaseste si acum in magazinele naturiste si poate fi consumata pe termen lung, fara efecte secundare.

Tratamente externe

Tinctura si ceaiul de cicoare sunt folosite si in tratamente externe datorita proprietatilor antiseptice ale plantei. Frunzele si florile de cicoare plamadite in ulei se aplica pe taieturi si arsuri pentru dezinfectie si cicatrizare, iar pansamentele inmuiate in ceai de cicoare se pot folosi in cazul unor ulceratii, iritatii si inflamatii ale pielii.

Contraindicatii

Nu se recomanda consumul de produse din cicoare persoanelor care sufera de gastrita hiperacidica sau ulcer, mamicilor care abia au nascut sau inca se afla in perioada de alaptare si persoanelor care au alergie la aceasta planta.

Sursa: http://sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page