SANATATE | Beneficiile cartofilor noi
Cartofii au o reputație mai puțin bună, fiindcă sunt asociați cu apariția obezității, dar de fapt, sunt săraci în grăsimi și pot fi folosiți într-o alimentație sănătoasă. Modul cum îi preparăm și ingredientele pe care le adăugăm cartofilor, precum untul sau uleiul, sunt cele care le sporesc caloriile. Sunt o bună sursă de vitamine și minerale. Conțin vitamina B1, necesară pentru funcționarea sănătoasă a inimii. Mai conțin și alte vitamine B, inclusiv acid folic, vital pentru celule sănătoase și mai ales important pentru femeile însărcinate. Cartofii sunt, de asemenea, una din principalele surse de vitamina C din alimentația noastră, care ne ajută să combatem stresul, infecțiile, alergiile și astmul. Vitamina B6, necesară pentru globulele roșii și pentru sistemul nervos și cel imunitar, se găsește și ea în cartofi. Se pare că vitamina B6 poate fi de folos dacă suferi de tensiune premenstruală, astm sau diabet. Fiecare celulă din organismul nostru are nevoie de potasiu pentru a funcționa, furnizată din belșug de cartofi. Conținutul de fibre al cartofilor, în special din coaja lor, este de mare folos pentru reducerea riscului de cancer la colon.
Cartofii piure sunt un aliment ideal după înțărcarea bebelușilor sau pentru bolnavi ori convalescenți, fiindcă sunt ușor de digerat și au un gust plăcut. În special pentru copiii care suferă de constipație, acest aliment bogat în fibre solubile este de ajutor.
Cartofii noi au coaja foarte subțire, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să-i consumăm cu tot cu coajă, pentru a beneficia de cele mai mari cantități de minerale, nutrimente și vitamine atât de necesare organismului în perioada când ei apar. E suficient să îi speli bine cu un burete aspru și să-i gătești cu tot cu coajă. Față de cartofii vechi, la cei noi prepararea nu durează mai mult de 10 – 15 minute. Cartofii noi pot fi mâncați chiar și prăjiți fără frica de îngrășare, deoarece, spre deosebire de cartofii maturi, pe care-i numim vechi, au mai multă apă și mai multe fibre, precum și mai multe proteine și mai puțini carbohidrați. 100 g de cartofi noi au 75 de calorii, 1,8 g de fibre, 1,7 g de proteine, 17,1 de g de carbohidrați și 0,3 g grăsimi. Cartofii noi sunt indicați în cura de slăbire, deoarece, chiar dacă conțin o cantitate mai mare de carbohidrați față de alte legume, au un număr mai mic de calorii și față de cartofii vechi, dând în același timp senzația de sațietate.
Când cumperi cartofi noi să fii atentă să nu fie spălați. Pământul de pe coaja lor îi protejează și-i ferește de razele soarelui, care le poate altera atât compoziția, cât și o parte din vitaminele și nutrimentele pe care îi conțin.
Când îi prepari, după ce i-ai spălat, să nu pierzi din vedere faptul că prin fierbere și preparare termică în general, o bună parte din vitaminele conținute în alimente se pierde. De aceea, este indicat să nu îi fierbi sau să-i prăjești mai mult decât trebuie, ci doar atât cât să-i poți consuma.
Pentru persoanele cu probleme stomacale, de tipul aciditate gastrică mare, arsuri la stomac, gastrită, ulcer, boli ale intestinelor, este de mare ajutor să se consume suc de cartofi cruzi, care reglează aciditatea din stomac și calmează durerile. Are efecte emoliente și antispatice. Sucul din cartofi cruzi are avantajul păstrării vitaminelor A, C, E și a celor din complexul B, dar și a enzimelor pe care cartoful le conține. Este un remediu extraordinar în diverse probleme de sănătate și afecțiuni. Pentru reducerea inflamaţiei gastrointestinale, consumă zilnic 3 linguri de suc de cartofi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
Sucul acţionează ca un bun antiinflamator şi dizolvă depozitele excesive de acid uric din articulaţii. Pentru rezultate optime, încearcă să consumi sucul de cartofi cruzi dimineaţa, înainte de micul dejun.
În cazul intoxicaţiilor alimentare, se recomandă să se consume 2 linguri de suc proaspăt înainte de masă.
În curele de slăbire, consumă suc de cartofi cruzi de două ori pe zi: dimineaţa pe stomacul gol şi seara, cu 2-3 ore înainte de culcare.