Important

SANATATE | Avocado, un fruct… o multime de beneficii

Avocado este originar din zonele tropicale si subtropicale ale Americii centrale si de sud, dar el creste si in regiuni mai calduroase din America, cum ar fi: Florida, California si insula Hawai. Majoritatea fructelor de avocado pe care le gasim in magazine sunt aduse din Mexic.

Benefic pentru sanatate, avocado este un fruct care se poate gasi in ziua de azi in orice supermarket, indiferent de perioada anului.

Sursa importanta de vitamine si minerale, acest fruct exotic este consumat atat in forma lui naturala, cat si in diverse gustari rafinate si cocktail-uri, mai ales la petreceri sau evenimente speciale.

Recomandat pentru sanatatea inimii

Avocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu un nivel al colesterolului ridicat, participantii care au urmat o dieta bogata in avocado au inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului.

Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului.

O ceasca de avocado contine 23% din cantitatea zilnica necesara de folati, importanti pentru sanatatea inimii. Un studiu efectuat pe 80.000 de femei a descoperit ca o dieta bogata in folati reduce cu 55% riscul de atac de inima sau alte boli ale inimii care pot fi fatale.

Asigura sanatatea optima

Nu numai ca este o sursa foarte buna de acizi grasi mononesaturati, inclusiv de acid oleic, care s-a descoperit ca ofera protectie impotriva cancerului de san, dar este si o sursa buna de luteina. Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E).

Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea.

Favorizeaza absorbtia carotenoidelor din legume

Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor.

Masca hidratanta cu avocado

Mai mult decat atat, avocado este introdus cu succes in compozitia multor produse cosmetice, gratie uleiurilor esentiale si complexului vitaminic B care hranesc pielea si unghiile in profunzime. Uleiul de avocado extras din sambure este renumit pentru proprietatile sale: antibacteriana, antirid, cicatrizanta. Astfel, se recomanda pentru tratarea acneei, dermatitelor, accelerand procesul de vindecare al pielii.

Pentru ca pielea sa beneficieze de substantele hranitoare din acest fruct, este recomandat un masaj cu continutul fructului. Acesta se taie in doua si se aplica pe fata, timp in care trebuie sa asteptati 15 minute sa actioneze. Efectul este pe masura asteptarilor: pielea devine mai matasoasa si mai tonifiata.

Sarac in colesterol si sodiu, avocado se dovedeste eficient in dietele de slabit deoarece reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, fibre si proteine.

Aliment energizant, avocado imbunatateste potenta sexuala si revigoreaza organismul in perioadele de convalescenta.

Pentru a vedea daca un avocado e copt, strangeti-l putin in mana. Daca cedeaza usor sub presiunea degetelor, este numai bun de mancat. Insa, nu cumparati un avocado foarte moale sau cu coaja batuta, deoarece acesta la fel ca bananele nu se usuca in copac. Mai degraba il iei putin necopt si astepti o zi-doua pentru a-l consuma sau pentru a il intrebuinta ca masca de fata.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page