SANATATE | Ateroscleroza – ucigaşul care ne pândeşte
Ateroscleroza este prima cauza de mortalitate in lume. Multi afla prin propria suferinta despre efectele unui blocaj in artere. Putini stiu insa ca exista metode moderne de diagnostic si tratament ale acestei boli grave.
Vestea rea e ca, o data cu varsta, colesterolul si calciul din sange se pot depune pe peretii arterelor, in mici depozite grasoase, de consistenta variabila, numite placi de aterom.
La unii mai multe, la altii mai putine sau deloc, in cazuri rare. Aceste depozite ajung adesea sa astupe calea de acces a sangelui spre organele vitale (inima, creier) – caz in care reprezinta o urgenta medicala – sau catre zonele periferice (membre, degete), unde pot determina arterite – boli grave, invalidante.
Vestea buna e ca avem acum la dispozitie o varianta moderna de diagnostic si tratament: angiografia.
Mai putin invaziva decat interventia chirurgicala, dar la fel de eficienta, angiografia este o metoda de explorare imagistica (cu raze X) si tratament, prin vizualizarea vaselor de sange si posibilitatea dilatarii portiunilor ingustate ale vaselor de sange.
Arterele se pot imbolnavi fara sa stim
Ateroscleroza afecteaza vasele sangvine, determinand suferinte cardiace, cerebrale si arteriale periferice, fiind una dintre primele cauze de mortalitate in lume, cu 17 milioane de decese pe an.
Dintre acestea, 20% sunt cauzate de boala cardiaca ischemica. Conform ultimelor statistici europene, Romania se afla pe locul trei, dupa Rusia si Bulgaria, in ce priveste rata decesului cauzat de bolile cardiovasculare. Ateroscleroza produce ingustari ale oricaror vase din corp. Daca ocluzia are loc pe unul dintre cele trei vase care ajung la inima, ea declanseaza un infarct.
Daca depunerile astupa cu peste 50% artera, determina angina pectorala. Cand are loc la nivelul arterelor carotide, blocajul poate duce la un accident vascular cerebral. Afectarea arterelor renale este una dintre cauzele de hipertensiune renovasculara.
Depunerile de colesterol si calciu, la care se adauga fragmente de tesut desprinse din peretii interiori ai vasului, pot avansa catre degete, provocand arterita. Sau pot inchide complet vasul de sange sau chiar aorta, la bifurcatia ei spre membrele inferioare, impiedicand buna circulatie in aceasta zona.
Arterita este o boala grava, extrem de dureroasa si invalidanta. Ea este cauzata de slaba irigare cu sange a tesutului din zona extremitatilor si poate avea ca efect amputarea degetelor, apoi, progresiv, a labei piciorului, a membrului inferior si… decesul.
Diagnostic Exista o metoda foarte eficienta de diagnosticare a problemelor de circulatie arteriala sau venoasa: arteriografia. Aceasta pune in evidenta, pe ecranul monitorului, circulatia sangelui intr-o anumita zona. Portiunile ingustate sunt perfect vizibile atat pentru medic, cat si pentru pacient, iar filmul poate fi inregistrat pe un CD si pastrat de pacient, pentru orice analiza sau interventie ulterioara.
Cum Medicul introduce in artera (in picior, brat sau mana) o sonda (o teava cu diametru foarte mic) din plastic moale, radioopac, care nu afecteaza vasul, pana la locul unde se banuieste a fi o ingustare.
Manevra se face sub control radio-scopic si nu este deloc dureroasa – pe de-o parte, datorita anesteziei locale, pe de alta, faptului ca vasele nu au organe de simt. Prin sonda se introduce o substanta de contrast, care pune in evidenta pe monitor imaginea circulatiei sangvine din zona cercetata.
Durata Procedura dureaza intre 15 si 60 de minute, iar pacientul poate pleca acasa dupa una-doua ore. Cand intrarea in artera se face la nivelul piciorului, pacientul trebuie sa stea in repaus la pat pana a doua zi.
Avantajele angioplastiei fata de tratamentul chirurgical
Metoda de explorare si tratament angiografic este miniinvaziva – elimina riscurile specifice chirurgiei si pastreaza toate avantajele acesteia.
- Riscul de sangerare si durere in timpul operatiei si dupa aceasta este mult mai mic.
- Riscul de infectie e mult mai scazut. De obicei, acesta creste cu durata spitalizarii.
- Dupa angioplastie, pacientul poate sa isi reia imediat activitatea, in timp ce recuperarea dupa o operatie dureaza o luna, cu o saptamana de internare in spital.
Cand apelam la medicul specialist in angiografie
- La recomandarea medicului de familie sau cardiolog
- In cazul unei suferinte cardiace diagnosticate, hipertensiunii arteriale sau al unui accident vascular cerebral
- Durere in piept, oboseala nejustificata in timpul unui efort minor
- Dureri in gamba, care apar la mers (dupa 25 m), roseata locala, inflamatie cu cresterea in diametru a gambei. Flebografia evidentiaza sistemul venos profund si se foloseste la diagnosticul trombozei venoase profunde. Tratamentul acesteia este exclusiv medicamentos.
- Este bine ca bolnavii de diabet si marii fumatori sa-si faca un control periodic al sanatatii vaselor. Diabetul afecteaza mai ales vasele mici, a caror suferinta poate fi diagnosticata precoce prin angiografie.
- Inaintea unei interventii chirurgicale. Metoda angiografica mai poate fi folosita si la embolizarea fibroamelor uterine (vezi avantaje septembrie 2004), a tumorilor hepatice sau linguale, inainte de extirpare (risc minim de sangerare).
- In chimioterapia tumorilor hepatice. Injectarea substantei terapeutice se poa-te face direct in artera hepatica, cu efecte toxice minime asupra organismului si maxime impotriva evolutiei bolii.
- Implantarea unui stimulator cardiac
Cum prevenim bolile vasculare
Ateroscleroza este o boala de uzura a vaselor, care evolueaza lent, dar ireversibil. Angioplastia rezolva problema aparuta la un moment dat, dar nu vindeca boala de fond. Evolutia ei in timp este imprevizibila: poate ramane tacuta mult timp, chiar ani de zile, fara nici o manifestare, si sa reapara brusc, prin-tr-o suferinta determinata de astuparea altui vas. In prevenirea si tratamentul aterosclerozei un rol important revine controlului periodic si unui stil de viata sanatos.
- Renunta la fumat.
- Evita stresul.
- Mentine-ti greutatea in limite normale (circumferinta taliei nu trebuie sa depaseasca 80 cm la femei si 94 cm la barbati).
- Evita carnea grasa, untul, smantana, frisca si dulciurile concentrate (colesterolul total din sange nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl).
- Consuma zilnic minimum 200 g legume si 2 fructe si, cel putin o data pe saptamana, peste oceanic.
- Fa miscare! O forma fizica buna reprezinta un factor de protectie fata de bolile cardiovasculare.
- Controleaza-ti periodic tensiunea arteriala si mentine-o sub valoarea de 140/90 mm Hg.
La stat sau la privat?
- In clinicile de stat, investigatia si tratamentul angiografic sunt gratuite. Pentru a putea beneficia de ele, ai nevoie de recomandarea medicului cardiolog. Interventia se face prin internare (trei zile), cu programare in avans si plata la zi a asigurarilor medicale.
- La clinica particulara, poti veni cu recomandarea medicului, insa si din proprie initiativa, pentru consult, teste cardiologice sau explorari angiografice. Instrumentarul este de unica folosinta. Investigatia se face de obicei la nivelul bratului, ceea ce permite pacientului sa plece acasa la una-doua ore dupa interventie. La plecare, primesti un CD, pe care este inregistrata intreaga interventie.
Mihaela Doina Radulescu
Sursa: www.avantaje.ro