SANATATE | Atentie la ce mancati! 9 greseli de alimentatie
Mai tot timpul cumparam si consumam alimente despre care credem ca sunt sanatoase. Suntem influentati de publicitatea si de marketingul din ce in ce mai agresiv.
Specialistii in nutritie au semnalat principalele probleme in ceea ce priveste regimul nostru de alimentatie.
Nutritionistii au depistat cateva din acestea, iar presa este din ce in ce mai insistenta in a atrage atentia asupra lor.
Margarina
A mers vestea ca untul este daunator, fiind de origina animala, iar margarina, fiind de origine vegetala, ne prieste.
Fals. Grasimea vegetala suporta multe prelucrari complicate pana ajunge sa fie margarina. I se ridica nivelul colesterolului rau si ii scade cel bun. Sfatul nutritionistilor: aruncati margarina si consumati, mai bine, unt. Dar bagati de seama sa nu fie amestecat cu margarina.
Iaurt
Iaurtul este o sursa excelenta de calciu si vitamina D, dar unii producatori il fac foarte dulce si gras. Cautati iaurt slab (exista chiar cu 0,1% grasime la noi, in Romania), neindulcit si nearomat artificial. Daca vreti, ii puteti da singuri aroma folosind fructe, amestecate bine in iaurt cu mixerul. Este delicios si sanatos consumat astfel.
Fructe uscate
Prunele uscate sunt o veche traditie romaneasca, dar unii producatori ofera tot felul de fructe deshidratate “pentru rontait”. Un sfert de vas cu fructe uscate contine peste 100 calorii, mai mult decat doua vase pline cu fructe proaspete. Preferati-le pe acestea, daca tineti la silueta si la sanatate.
Batoane cu proteine
Asa-zisele batoane cu proteine contin vitamine, dar si carbohidrati (zaharuri), de doua ori mai mult decat un tort de ciocolata. Campania publicitara va imbie, gustul este placut, aromele variate, dar numarul de calorii de pe eticheta iti face parul maciuca.
Croissant
Pare cea mai nevinovata gustare, dar nici un aliment facut in bucatarie nu rezista atata timp, ambalat intr-o simpla hartie. Concluzia: contine mai multe feluri de conservanti, iar, in cazul cand ambalajul indica putine calorii, trebuie inteles ca este indulcit cu substante chimice.
Aceasta inventie ambalata stralucitor este o mica bomba cu explozie intarziata pentru stomacul nostru.
Salatele cu sos
Un magazin de aperitive din Paris ofera 142 variante de sosuri pentru salate. Desi salata de cruditati este sanatoasa, sosurile nu totdeauna. Maioneza este total nerecomandata, iar, la baza ei stau poate majoritatea sosurilor reci.
Chiar si fara maioneza, toate sosurile au arome si potentiatori de gust pe baza de E-uri. Sosul sanatos ti-l faci singur in bucatarie din ulei de masline, lamaie, otet, piper, mustar, usturoi, ceapa, verdeata tocata – bineinteles, nu toate deodata.
Chiftele de curcan
S-a format prejudecata, in ceea ce priveste carnea de curcan, ca este mai slaba decat cea de porc. Gresit, amandoua sunt la fel de grase, mai ales daca respectivul curcan a fost indopat. Carnea de curcan este buna la gust, dar ingrasa.
Napolitane
Nimic nu este mai inselator in materie de mancare decat o napolitana. Zici ca nici nu conteaza, dar un pachet cu 100 g napolitane contine de doua ori atatea calorii cat o felie de tort.
Problema sta in umplutura, o crema formata numai din grasime si zahar – tot ce trebuie, ca sa te ingrasi. In plus, ai parte de un continut ridicat in E-uri in cazul tuturor napolitanelor, fara exceptie.
Cartofi prajiti
A ajuns o moda sa rontai cartofi prajiiti, la pachet. De cartofii prajiti calzi te saturi la un moment dat, dar de cei la pachet nu te saturi niciodata. Prajeala din ei se duce direct la bila, acizii grasi la stomac, iar conservantii si alte adaosuri nici nu stii unde ajung.
Mai bine rontaie nuci sau alune, pentru ca seminte nu se mai practica.
bzi.ro