Sanatate

SANATATE | Astărăstoae: “Plicul” pentru medici nu e eliminat nicăieri în lume. Va dispărea când va fi impozitat

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca “plicul” oferit medicilor de catre pacienti nu este eliminat nicaieri in lume si va disparea in momentul in care aceste plati vor fi legalizate si impozitate corespunzator.

“«Plicul» va disparea in momentul in care platile informale vor fi legalizate si se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicaieri in lume. Vreau sa va spun ca «plicul» se da si in Germania, se da si in Franta, in Japonia nu mai spun, acolo nu exista care sa vina si sa nu dea, pentru ca tine de cultura lor. Singura problema este tocmai ca sa ai controlul si sa nu existe conditionarea actului medical. Reglementarea foarte clara a acestor plati informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»”, a declarat Vasile Astarastoae, citat de Mediafax.

El a adaugat ca aceasta legalizare a platilor informale trebuie facuta cu protejarea categoriei care nu doreste “sa dea” si mai ales sa se evite conditionarea actului medical.

“Ai o categorie care nu vrea «sa dea», trebuie protejata aceasta categorie si nu ai niciun fel de strangere de inima pentru cineva care conditioneaza actul medical. Nu are ce cauta in corpul medical. Si ai o categorie formata din cei care vor «sa dea» si, va spun sincer ca, atunci cand vedeti ca, uneori, cand il refuzi pe pacientul care vrea «sa dea», in momentul in care l-ai refuzat in mintea lui s-a creat faptul ca: «e atat de grav incat nu vrea sa ia de la mine». «Plicul» trebuie scos la vedere, impozitate toate aceste venituri si sa existe o legislatie care sa elimine conditionarea actului medical”, a mai spus Astarastoae.

Intrebat daca “plicul” este moral, Vasile Astarastoae a raspuns afirmativ, precizand ca si juramantul lui Hipocrate contine o fraza in care se spune, “iar pentru munca mea nu voi primi nici mai mult, nici mai putin decat face”, dar si afirmatia: “iar pe cei nevoiasi am sa-i ajut”.

“Este o profesie la care exista o anumita plata si ea se poate calcula si, doi la mana, plata iti acorda un numit statut social, o anumita independenta”, a mai spus presedintele CMR.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania s-a intrunit, vineri, la Alba Iulia, iar membrii acestuia au dezbatut problemele din sistemul de sanatate. Potrivit reprezentantilor CMR, printre problemele abordate s-au aflat lipsa medicilor determinata mai ales de plecarea acestora in strainatate, finantarea insuficienta a sanatatii si “legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare”.

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page