Sanatate

SANATATE | Amigdalita trece cu muşeţel şi cu salvie

Durerile supărătoare de gât, cauzate în cele mai multe cazuri de amigdalită, se pot calma cu infuzii, cataplasme şi cu decocturi din muşețel sau salvie. Poți face şi inhalații, care dau rezultate imediat.

Durerile la înghiţit, senzaţia de usturime în gât, febra şi frisoanele sunt doar câteva dintre simptomele amigdalitei. Din ,,medicamentele”naturii, remediile din muşeţel şi salvie, administrate singure sau în paralel cu medicamente alopate, ajută la reducerea durerii de gât. Iată cum le poţi prepara pentru efecte maxime!

Muşeţelul

Datorită mucilagiilor (substanţe cleioase din celulele plantei) din florile muşeţelului, preparatele au acţiune emolientă şi expectorantă, calmează durerile cauzate de amigdalită şi fluidifică secreţiile bronşice.

–         Pentru a trata senzaţia de usturime din gât este recomandată o infuzie din 3-4 linguri de plantă la jumătate de litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, după care filtrează infuzia şi fă gargară cu ea călduţă de trei ori pe zi.

–         Şi inhalaţiile cu infuzie de muşeţel ajută la tratarea amigdalitei. Pentru efecte de durată, este indicat să faci inhalaţii cu infuzie de muşeţel de două ori pe zi. În funcţie de cât de mult suporţi, încălzeşte o cantitate mai mare de infuzie (cum este prerată mai sus), stai aplecat asupra vasului şi inspiră aburul pentru 10-15 minute.

–         Indicată pentru calmarea durerilor de gât este şi gargara mai concentrată cu ceai de muşeţel. Prepară ceaiul din 3 linguri de flori la o cană cu apă fierbinte, după care filtrează amestecul şi fă gargară de 4 ori pe zi. Tot pentru gargară, mai poţi încerca şi ceaiul din amestecul în părţi egale de: flori de muşeţel, cimbrişor, frunze de nalbă mare, frunze de salvie, capsule de mac şi rădăcină de cerneţel. Infuzia o prepari din 2 linguriţe din acest amestec la o cană cu apă clocotită. Fă gargară cu infuzie călduţă de mai multe 4-5 ori pe zi.

–         Pentru a calma senzaţia de usturime din gât este indicată şi infuzia de muşeţel, în care se adaugă bicarbonat de sodiu. O prepari dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fierbinte, o fierbi timp de 5 minute, după care adaugi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Bea câte 3 ceaiuri călduţe pe zi.

Salvie  

Denumită popular şi iarba Sfântului Ioan sau jaleşul de grădină, salvia este recomandată de fitoterapeuţi pentru tratarea simptomelor amigdalitei. Preparatele din salvie fortifică organismul şi ajută la eliminarea mucozităţilor abundente de la nivelul aparatului respirator. Datorită uleiurilor volatile şi a celorlalte substanţe active din frunze, remediile au acţiune antibacteriană şi expectorantă.

–         Un bun tratament pentru durerile de gât este şi gargara cu infuzie concentrată de salvie. O prepari din 50 g de plantă la jumătate de litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute, după care strecoară infuzia şi fă gargară cu ea călduţă de 3-4 ori pe zi. Urmează tratamentul până la dispariţia simptomelor.

–          Pentru a trata febra şi frisoanele este indicată şi infuzia de salvie, pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Lasă 10-15 minute vasul acoperit, filtrează şi bea infuzia obţinută în mai multe reprize, după mesele pricipale.

–         Și amestecul dintre salvie şi alte plante aduce beneficii în cazul amigdalitei. Prepari ceaiul din 30 g salvie, 30 g podbal, 30 g pătlagină, 40 g coada calului, 20 g sunătoare, 30 g coada şoricelului şi 30 g muşeţel. Pune 3 linguriţe din acest amestec la 300 ml de apă clocotită, iar după ce strecori ceaiul bea 3 căni pe zi până la dispariţia simptomelor.

–         Un bun ,,calmant”pentru durerile de gât este şi apa de gură din salvie, pe care o poţi prepara şi în casă, dar pe care o găseşti şi în comerţ. Ea se preapară din şase frunze de salvie, jumătate de litru de apă şi un vârf de cuţit de sare. Toacă frunzele mărunt, dă apa cu sare într-un clocot şi adaugă frunzele. După ce a început să fiarbă amestecul, opreşte focul, lasă la răcit şi filtrează totul presând frunzele. Indicat este să faci gargară de două ori pe zi.

Decoctul de salvie cu tei are efect calmant

În tradiţia populară, salvia era un leac obişnuit contra durerilor de gât. Se fierbea un decoct din două linguriţe de plantă la 250 ml de apă. După ce se ţine vasul acoperit 15 minute, se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Gargara se mai poate face şi din ametecul în părţi egale din decoctul de salvie cu ceai de tei, care are efect calmant. Şi din frunzele pisate şi amestecate cu unt se făceau în popor cataplasme care se puneau în zona amigdalelor.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page