Sanatate
SANATATE | Alunițele și expunerea la soare
Se știe că expunerea la soare nu presupune doar un bronz frumos, ci și unele riscuri de care trebuie să ții cont. Medicul dermatolog ne explică ce pași tebuie să parcurgem pentru a ne proteja de cancerul de piele.
Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer și este cauzat de supraexpunerea la radiațiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauție această temută afecțiune poate fi prevenită, iar pielea menținută sănătoasă chiar și după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui.
Folosește cremă cu factor de protecție
Primul și cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate și folosirea lor în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecția solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpirație excesivă.
„Purtarea de protecție solară este esențială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult – aproximativ 30-40 ml de loțiune de protecție solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea alunițelor cu plasturi nu este necesară și nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecției solare. Este recomandată acoperirea zonelor în care există cicatrici recente. Iar asta pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii“, explică medicul Laurențiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Alege îmbracămintea potrivită
Cămășile cu mâneci care acoperă brațele și umerii, precum și o pălărie cu boruri largi pentru a proteja fața, gâtul și urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.
„Un aspect căruia puține persoane îi acordă atenția cuvenită este protecția ochilor, care pot fi și ei afectați de melanom – cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Este esențial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecție a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel putin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenționează specialistul dermatolog.
Evită pe cât posibil arsurile solare
Pentru a evita arsurile solare este indicată limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (între 11:00-16:00) când radiațiile sunt foarte puternice. Pielea arsa este mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele.
NU bronzării artificiale
Chiar dacă principala cauză a cancerului de piele este expunerea prelungită la radiațiile solare, zilele de vară petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificială presupune, de asemenea, radiații ultraviolet care pot cauza cancer de piele. Este mai puțin dăunatoare, în schimb, obținerea treptată a bronzului, prin expunerea zilnică la soare dimineața până în ora 11:00 și după-amiaza, începând cu ora 16:00.
Mergi anual la control dermatologic
Pentru a putea identifica orice formă de cancer de piele timpuriu este recomandată o verificare de rutină a alunițelor o dată pe an. „Detectarea precoce poate salva vieți, fiind astfel vital ca pielea să fie examinată anual pentru a identifica orice schimbare, fie că e vorba de variații în dimensiune, formă sau culore a alunițelor sau pentru a observa dacă au aparut altele noi“,adaugă medical dermatolog.