SANATATE | Alternative sanatoase la uleiul de masline
Stiai ca toate tipurile de ulei contin acelasi numar de calorii, in jur de 120 pentru fiecare lingura? Chiar daca multe persoane sunt atrase de stilul de viata mediteranean, care promoveaza consumul uleiului de masline, acesta nu este singurul care are beneficii pentru organism. Pentru salate, prajituri si alte preparate, iti sugeram si alte tipuri de uleiuri sanatoase!
Ulei de avocado
Obtinut prin presarea pulpei de fruct, uleiul de avocado contine cantitati importante de grasimi mono si polinesaturate, proteine, lecitina si betacaroten. In plus, este bogat si in vitaminele A, D si E.
Uleiul de avocado controleaza si modifica nivelul de colesterol din sange, protejeaza sistemul cardiovascular, previne blocarea vaselor de sange si previne cancerul. Datorita acizilor grasi omega 3 pe care ii contine, uleiul de avocado poate fi folosit si in industria cosmetica, pentru ingrijirea pielii si a parului.
Cum il folosesti: Adauga-l in salate, preparate din legume sau supe. Ca tratament cosmetic, poate fi aplicat direct pe piele si par si lasat sa actioneze cateva minute.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos este bogat in grasimi saturate, mono si polinesaturate, dar si in acid lauric, care stimuleaza productia de colesterol bun, HDL.
Datorita grasimilor benefice, uleiul de cocos imbunatateste sanatatea cardiovasculara, previne imbatranirea prematura a pielii, reduce grasimea abdominala, stimuleaza imunitatea si vindeca infectiile.
Aplicat pe piele, uleiul de cocos hraneste in profunzime si reduce nivelul de toxine acumulate din mediul inconjurator.
Cum il folosesti: la gatit, pentru produsele de patiserie. Inlocuieste cu succes untul sau margarina si are o aroma delicata de vanilie.
Ulei din samburi de struguri
Uleiul din samburi de struguri este bogat in antioxidanti, polifenoli, acizi grasi esentiali, acid linoleic si vitamina E. Este folosit atat in industria alimentatiei, cat si in industria cosmetica, unde este folosit in compozitia uleiurilor de masaj, balsamurilor si produselor igienice.
Datorita calitatilor sale, uleiul din samburi de struguri imbunatateste aspectul pielii, trateaza acneea si dermatita, vindeca arsurile solare, previne cancerul, trateaza diabetul si reduce tensiunea arteriala.
Cum il folosesti: in salate sau la calirea legumelor. Este ideal si pentru prajirea alimentelor, deoarece are un punct de fierbere ridicat, ceea ce inseamna ca nu se arde la temperaturi superioare si nu isi pierde calitatile nutritionale.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro