Sanatate

SANATATE | Alimentele care acţionează precum drogurile în corpul tău

Alimente pe care le poţi înlocui dacă vrei o viaţă mai sănătoasă.

Atunci când auzi despre alimentele care acţionează precum nişte droguri, nu ar trebui să consideri asta o metaforă ori o declaraţie de dragoste pentru ciocolată. Alimentele-drog au căpătat numele acesta din cauza exorfinelor, substanţe incluse în aceste alimente (procesate), care nu au un efect foarte plăcut asupra ta (cel puţin pe termen lung). Asta pentru că rolul lor este să manipuleze ingredientele astfel încât să îţi păcălească apetitul şi să vrei din ce în ce mai multă mâncare. Îţi sună cunoscută senzaţia?

Iată care ar fi alimentele despre care îţi spuneam:

1. Produsele lactate

Se pare că în prezent mâncăm de cinci ori mai multe lactate decât acum câteva zeci de ani. Şi asta nu se întâmplă neapărat din cauza anumitor tendinţe de consum, ci şi pentru că în lactatele procesate pe care le consumăm astăzi există numeroase substanţe care ne hrănesc apetitul de… lactate. Aşa că, atunci când vrei să mai spui că eşti nebun după mozzarella, uită-te întâi pe etichetă.

2. Carnea

Carnea conţine, datorită sângelui din ea, substanţe care activează anumiţi receptori ai creierului nostru. Atunci când persoanele care consumau frecvent carne au fost tratate cu un medicament care opreşte aceste efecte, respondenţii au scăzut consumul de carne cu 10, 15 sau 25%.

3. Făina şi orezul

Făina conţine gliadină, o substanţă care şi are efectul despre care discutam asupra creierului, făcându-ne să mâncăm din ce în ce mai mult. Şi orezul intră în aceeaşi categorie, în caz că te întrebai de ce simţi nevoia să îţi umpli farfuriile cu el.

4. Zahărul şi grăsimile

Despre zahăr probabil că ştiai deja că acţionează precum un drog, pentru că accelerează nivelul de dopamină din sânge – acelaşi lucru îl face şi heroina, spre exemplu. Însă în combinaţie cu grăsimile, zahărul chiar are un efect şi mai nociv.

Un studiu interesant pe tema dependenţei de zahăr a făcut celebră povestea despre copilul de trei luni căruia îi era oferit zahăr, fiindu-i urmărite reacţiile. Dintre toate persoanele prezente în cameră, copilul a început să îl urmăreascu atent numai pe cel care i-a oferit zahăr. Aşa că, dacă un bebeluş capătă dependenţă atât de rapid, nu ar trebui să te mire nici comportamentul tău.

Sursa: www.gq.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page