SANATATE | Alimente si plante de primavara care te tin departe de boli

1. Urzica
Urzica este cunoscuta inca din antichitate pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Chiar si “veninul” din micii spiculi aflati la nivelul frunzelor au efecte tamaduitoare. Urzicile se pot consuma gatite primavara, avand numeroase beneficii sanatoase:
– au efect puternic detoxifiant;
– reduc manifestarile gastritei, ulcerului si sunt utile in arsurile la stomac;
– contin substante antioxidante cu rol anticancerigen;
– contin fibre care ajuta in combaterea constipatiei si in detoxifierea colonului;
– sunt energizante, vitaminizand organismul;
– au efect tonic, combatand astenia de primavara;
– detoxifica ficatul si rinichii etc.
Urzica mai este folosita si in cosmetica, extractele de urzica sunt stimuleaza cresterea parului, reduc acneea si mentin tineretea pielii. Astfel urzica este folosita in sapunuri si produse pentru baie, sampon, creme, uleiuri de corp etc.
Urzica este utila si in bolile artrozice, reducand inflamatia si avand rol calmant asupra durerilor articulare.
2. Stevia
Stevia este de asemenea un “bun prieten” al sanatatii. Intervine in procesele de detoxifiere a organismului, avand si alte efecte benefice asupra sanatatii precum:
– regleaza tonusul sistemului digestiv, combatand arsurile la stomac;
– previne astenia de primavara;
– stevia este utila in curele de slabire;
– ajuta in perioadele de surmenaj fizic si intelectual;
– revigoreaza organismul, avand rol vitaminizant si energizant;
– stevia este benefica in detoxifierea ficatului;
– previne bolile de piele etc.
3. Spanacul
Spanacul este bogat in vitamine si minerale, fiind cunoscut ca benefic pentru sanatate inca din vremurile stravechi. Medicina naturista utilizeaza spanacul pentru beneficiile sale tamaduitoare:
– previne si trateaza anemia;
– previne astenia de primavara prin continutul ridicat in vitamine;
– creste regenerarea organismului;
– spanacul este util in detoxifierea colonului;
– spanacul previne si amelioreaza afectiunile digestive: gastrita, arsuri la stomac, ulcer, digestie deficitara etc.;
– spanacul combate constipatia;
– spanacul creste imunitatea si previne bolile infectioase.
Pentru a-si pastra in totalitate proprietatile este indicat sa consumati frunzele de spanac crude, maruntite in salatele de primavara.
4. Leurda
Leurda aduce multe beneficii sanatatii:
– leurda detoxifica sistemul digestiv;
– este indicata celor care sufera de dislipidemii, avand rolul de a scadea colesterolul;
– leurda este indicata in detoxifiere ficatului;
– prezinta efecte energizante, fiind utila in preventia asteniei de primavara;
– leurda stimuleaza sistemul imunitar;
– leurda poate fi consumata in diete de slabire, favorizand scaderea in greutate;
5. Laptuca
Laptuca este o planta care poate fi consumata atat cruda, cat si preparata termic. Laptuca prezinta urmatoarele beneficii pentru sanatate:
– trateaza tusea si previne infectiile respiratorii;
– tonifica organismul, avand rol energizant si vitaminizant;
– laptuca este un bun detoxifiant al ficatului;
– amelioreaza bolile digestive: balonarea, constipatia, arsurile la stomac, ulcerul;
– regleaza glicemia, putand fi consumata fara griji de diabetici;
– previne alergiile.
bzi.ro