SANATATE | Vezi ce alimente sunt recomandate iarna
Pentru a trece cu bine peste sezonul rece și a scăpa de răceală și gripă este nevoie să consumăm anumite alimente. Iată ce alimente sunt recomandate iarna!
În sezonul rece avem nevoie să ne întărim sistemul imunitar. În acest sens, Vitamina C ne vine în ajutor. Ea se găsește în foarte multe fructe și legume precum: ardeiul gras, citrice, broccoli, roșii, kiwi, pătrunjel, dar și în varză de Bruxelles. Și vitamina A ne întărește organismul. De aceea, e bine să consumăm lapte, ouă, unt, cartofi dulci și ton.
Peștele și nucile
În plus, ca să trecem cu bine peste iarnă, organismul are nevoie și de minerale. Mineralele le găsim în carne, ouă, pește, nuci, semințe de floarea-soarelui și ovăz.
De asemenea, și iaurturile probiotice se regăsesc printre alimentele recomandate iarna. De aceea, ele nu ar trebui să lipsească din alimentație. Probiotice mai găsim în usturoi, banane, chefir și murături. Și produsele lactate sunt foarte importante în sezonul rece, deoarece sunt o sursă bogată de proteine și calciu.
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și vitamine, merele nu trebuie să lipsească din alimentație în timpul sezonului rece. De asemenea, iarna puteți consuma și avocado, rodii, grapefruit, kiwi, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pere, papaia, mango.
Cătina este un alt element important pentru sănătatea noastră. Cătina este considerată un vaccin antigripal natural datorită conținutului ridicat de vitamina C, fiind de 10 ori mai mare decât al citricelor.
Iarna nu ar trebui să lipsească nici ceaiurile din plante sau fructe și nici laptele cald cu scorțișoară. Scorțișoara se clasează printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți.
Alte alimente recomandate iarna și care nu ar trebuie să lipsească din regimul tău sunt: fasolea, mazărea, orezul brun, dar și cerealele cu orz.
Mirodeniile și condimentele
În plus, dintre alimentele recomandate iarna sunt și condimentele și mirodeniile. În acest sens, atunci când preparați mâncarea este recomandat să le utilizați din belșug. Mirodeniile pot stimula funcțiile organismului și au numeroase proprietăți curative. Multe dintre acestea stimulează sistemul nervos, combat simptomele răcelilor, reduc durerile și mențin tonusul circulator.
În perioada sezonului rece, multe persoane nu se mai pot concentra la ceea ce au de făcut. Asta se întâmplă și din cauza faptului că lumina naturală este mult mai puțină ca primăvara și vara. Din această cauză, organismul produce vitamina D într-o cantitate insuficientă. În această situație, printre alimentele recomandate iarna sunt și peștele gras, brânza, ouăle și ficatul.
Toate aceste alimente constituie o dietă perfectă pentru iarnă deoarece au un conținut scăzut în grăsimi, dar cantități semnificative de proteine, carbohidrați și fibre, dar și o serie de vitamine și minerale.
Sursa: