SANATATE | Alimente hidratante, perfecte pentru vara
Castravetii, vinetele, rosiile, dovleceii, pepenele sau capsunile sunt doar cateva dintre alimentele de vara care pastreaza organismul hidratat. Pe langa continutul mare de apa, aceste alimente contin si alte subtante nutritive, extrem de benefice.
1. Castraveti. Pe langa cantitatea mare de apa, castravetii contin si vitamina C si acid cafeic, doua substante foarte puternice si extrem de benefice pentru organism. Calmeaza iritatiile pielii si reduc umflaturile si inflamatiile. Foarte adesea, castravetii sunt folositi pentru a trata ochii umflati si obositi sau arsurile solare.
2. Salata verde. Salata verde este compusa in proportie de 95% din apa. Este un aliment cu putine calorii, dar care ofera satietate. Este ideala pentru curele de slabire. Poate fi consumata ca atare sau cu alte legume, precum rosii.
3. Sos de tomate. Chiar daca este cumparat din comert, sosul de tomate contine o cantitate mare de apa. 100 de sos de tomate au doar 50 de calorii si zero grame de grasime. Astfel, acest sos este ideal pentru garnisirea preparatelor culinare.
4. Vinete. Vinetele sunt ideale pentru cei care vor sa slabeasca sau care vor sa manance sanatos, cat mai dietetic. Sunt bogate in fibre si apa si sarace in calorii. Este insa indicat sa eviti sa le consumi prajite. Vinetele pot fi consumate sub forma de salata, la gratar sau la cuptor.
5. Sos de mere. Daca ai pofta de ceva dulce si aromat, poti consuma o portie de sos de mere cu putina scortisoara pe deasupra. Ai grija insa sa nu cumperi produse din comert, care contin cantitati mari de zahar.
6. Dovlecei. Cu un continut de peste 90% apa, dovleceii sunt extrem de hidratanti. Sunt ideali in sezonul cald, atunci cand temperaturile cresc. O portie de dovlecei are doar 25 de calorii si este o sursa excelenta de acid folic, potasiu si vitaminele A si C.
7. Pepene galben. Pepenele galben este compus in proportie de 90% din apa. Contine insa si vitamina A. Are o aroma racoritoare si placuta, fiind ideal pentru hidratare in sezonul cald.
8. Pepene rosu. Combinatia de saruri, minerale si zaharuri din pepenele rosu este ideala pentru hidratarea organismului in sezonul cald. Pepenele rosu contine cantitati mari de apa, dar si calciu, magneziu, potasiu si sodiu.
9. Ardei grasi. Ardeii grasi contin peste 90% apa, insa sunt si o sursa importanta de vitamina C, vitamina B6, beta caroten si acid folic. Poti fi consumati in diverse salate si preparate culinare.
10. Pere. Pe langa gustul dulce si racoritor, o para contine 6 grame de fibre alimentare. Fibrele care se gasesc in pere sunt solubile in apa si ajuta digestia si induce satietatea. Sunt ideale pentru curele de slabire.
11. Ananas. Acest fruct extrem de suculent contine cantitati mari de bromelaina, un compus natural cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Ananasul este indicat si pentru tratarea durerilor.
12. Morcovi. Morcovii contin peste 80% apa si unul dintre cei mai puternici antioxidanti, betacarotenul. Compusii din morcovi protejaza pielea si plamanii.
13. Grapefruit. Compusii naturali din grapefruit reduc nivelul de insulina si ajuta la controlarea apetitului alimentar. Este ideal pentru curele de slabire. De asemenea, contine si cantitati mari de apa, vitamine si minerale.
14. Capsuni. Capsunile contin cantitati mari de vitamina B si acid folic, care imbunatatesc functionarea arterelor de sange. Au un gust bun, sunt racoritoare si parfumate, ideale pentru gustarile de vara.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro