SANATATE | Alimente de evitat pe caldura
In sezonul estival, atunci cand gradele din termometru depasesc limitele caniculei, este bine sa evitam anumite alimente. Preparatele grase, prajelile, sosurile grele, dulciurile cu creme sau alcoolul sunt doar cateva alimente care trebuie sa dispara din meniul de vara.
Adopa un stil de viata sanatos, consuma cat mai multe legume si fructe proaspete, bea cel putin 2 litri de apa si ceaiuri din plante si vei fi protejat de canicula.
Evita grasimile
Vara este recomandat sa renunti la alimentele grase, care sunt foarte greu de digerat. Alimentele grase contin si cantitati mari de calorii, ceea ce va duce la ingrasare. De altfel, in timpul verii, alimentele grase tulbura functionarea organismului.
Pe timpul verii evita consumul de carne grsa de porc, costite, mezeluri, sarmale sau alimente de tip fast food. Introdu in dieta grasimi naturale benefice organismului uman: ulei de masline, migdale, fistic, nuci.
Evita maioneza
Maioneza este un aliment foarte gras, cu o cantitate mare de uleiuri si grasimi nesanatoase pentru organism. Maioneza se digera greu si solicita foarte mult vezica biliara. Maioneza din comert contine si numerosi aditivi, nocivi pentru sanatate.
In sezonul cald, maioneza trebuie depozitata in locuri speciale, reci, pentru a evita contaminarea. Maioneza poate fi si o cauza importanta a toxiinfectiilor alimentare. Tot vara este indicat sa renunti la consumul de sosuri grase, care se pot degrada rapid.
Redu consumul de alcool
In sezonul estival este indicat sa reduci cat mai mult consumul de alcool. In cantitati mari, alcoolul deshidrateaza organismul, ducand la stari de rau. Bauturile alcoolice consumate in exces diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
De asemenea, este indicat sa reduci si consumul de cafea. Aceasta bautura se poate bea doar o singura data pe zi, dimineata devreme.
Renunta la dulciuri
Pe perioada verii, renunta la dulciurile grele cu crema de unt sau ciocolata, care se asimileaza foarte greu. Pe langa faptul ca ingrasa, zaharurile rafinate sunt produse usor perisabile, care pot duce la toxiinfectii alimentare. Evita si produsele de patiserie.
Renunta la prajeli
Preparatele alimentarea prajite nu sunt indicate in nicio perioada a anului, cu atat mai putin in sezonul cald. Aceste preparate sunt foarte grele pentru stomac si se digera greu, deregland functiile ficatului.
Evita mancarurile condimentate
In perioadele caniculare este recomandat sa eviti consumul de alimente picante si condimentate. Printre acestea se numara chili, piper, boia de ardei iute, ardei iuti, cimbru sau ghimbir. In locul acestora foloseste chimen, coriandru sau fenicul.
Atentie la bauturile carbogazoase
Chiar daca te vor racori pe moment, bauturile carbogazoase au un continut ridicat de cafeina si zahar. Sunt puternic diuretice si, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, vor contribui la deshidratarea organismului. In unele cazuri mai grave, consumul de bauturi carbogazoase poate duce la diaree.
Redu consumul de sare
Vara este indicat sa reduci si consumul de sare. Acest mineral duce la numeroase complicatii cardiace.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro