SANATATE | Alimente de evitat atunci cand suferi de anemie
Iata o lista cu alimente pe care trebuie sa le eviti daca suferi de anemie:
Grasimi saturate
Pentur toate tipurile de anemie, medicii recomanda limitarea consumului de grasimi saturate din produsele de origine animale, inclusiv unt si lactatele nedegresate. De asemenea, cele mai multe tipuri de carne contin grasimi saturate, dar in acelasi timp ele sunt o sursa buna de fier, deci eliminarea completa a acestui aliment nu este total recomandat. Totusi, incearca sa eviti partile grase si pielea.
Grasimi hidrogenate
Pe langa grasimile saturate, cele hidrogenate sunt la fel de nocive pentru persoanele anemice. Acestea se gandesc in alimentele de tip junk sau fast-food, alimente prajite, zahar, alcool, alimente rafinate si prelucrate.
Gluten
Potrivit specialistilor, intoleranta la gluten este o cauza frecventa a aparitiei anemiei. Asadar, daca suferi de anemie, cere sfatul medicului tau in ceea ce priveste alimentele cu gluten pe care trebuie sa le eviti. Printre alimentele cu un continut ridicat de gluten, se numara pastele, produsele de panificatie si cele din grau.
Fibre
Fibrele sunt esentiale pentru o sanatate buna, insa previne absorbtia nutrientilor in organism, nutrienti esentiali mai ales atunci cand suferi de anemie. Alimentele bogate in fibre cum ar fi orezul brun, nu trebuie sa fie consumate in acelasi timp cu alte alimente bogate in fier (carne de vita, fructe de mare). De preferat este sa consumi fibre mai des si in cantitati reduse.
Alte alimente de evitat:
- Ceai negru
- Bere
- Lactate
- Inghetata
- Migdale
- Cacao
- Ciocolata.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro