Diverse

DIVERSE | Alimente care au grijă de sănătatea inimii

Când vine vorba de sănătatea cardiacă, alimentele pe care le consumăm ne pot proteja de bolile de inimă sau pot favoriza apariția lor.

O alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume, carne slabă, pește, cereale integrale și lactate, ține la distanță bolile de inimă. Conținutul ridicat de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic, dar și a aterosclerozei (întărirea și îngustarea arterelor).

Iată, așadar, o listă cu alimentele bune pentru inima ta!

Fructe de pădure

Antioxidanţii, vitaminele şi fibrele pe care le conţin fructele de pădure reprezintă un adevărat răsfăţ pentru inima ta. Aşa că încearcă să consumi de cel puţin două ori pe săptămână mure, afine sau zmeură. Îţi vei păstra elasticitatea vaselor de sânge, care se poate pierde, în special cu înaintarea în vârstă.

Legume verzi

Consumul de spanac, schinduf, salată verde, frunze de ridiche etc. diminuează riscul de apariție a bolilor de inimă și cancer, asta deoarece au un conținut redus de calorii și grăsimi, însă sunt bogate în fibre dietetice.

De asemenea, aceste alimente verzi sunt surse bogate în acid folic, magneziu, calciu, potasiu etc., aceste minerale fiind benefice pentru funcționarea optimă a inimii, astfel că legumele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.

Usturoi

E suficient să consumi un căţel de usturoi în fiecare zi şi vei avea o inimă „de fier”. Usturoiul scade nivelul colesterolului „rău” şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Fiind bogat în vitamine, usturoiul previne apariţia atacurilor de cord şi a aterosclerozei.

Ovăz

Ovăzul reprezintă cea mai sănătoasă opțiune pentru micul dejun, dar și o mare sursă de energie. Fulgii de ovăz conțin beta-glucan, o fibră care scade nivelul de colesterol din sânge, acizi grași Omega-3 și potasiu.

Cereale integrale

Adică grâu, orz, mei – conțin fibre naturale și vitamine esențiale pentru sănătatea inimii, cum ar fi vitamina E, fier, magneziu și o serie de antioxidanți. Consumul regulat de cereale integrale diminuează tensiunea arterială.

Soia

Soia este un excelent substitut pentru carnea roșie din comerț, care conține grăsimi saturate periculoase pentru inimă.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru consum. Astfel, consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, arată cele mai recente studii.

Roșii

Roșiile acționează ca un purificator pentru sânge și conțin vitamina K, aceasta prevenind hemoragiile. Consumă în mod regulat roșii sau adaugă-le în salate și sandviciuri ori de câte ori ai ocazia.

Mere

Un măr pe zi ține doctorul departe. Merele sunt bogate în potasiu,  un mineral cu rol deosebit de important în protecţia inimii.

Migdale

Consumate cu moderație, migdalele scad valorile colesterolului rău din organism și implicit riscul bolilor de inimă. Acestea conțin, de asemenea, vitamina B17, vitamina E și minerale ca fier, magneziu sau zinc, fiind o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate.

Vin roșu

Vinul roşu manifestă cea mai mare capacitate de a feri colesterolul LDL de oxidare sau de a obtura arterele. Puterile antioxidante superioare a vinului roşu faţă de cel alb au fost recent demonstrate de dr. Edwin Frankel, cercetător chimist la Universitatea Davis din California. El a testat activitatea antioxidantă a 14 soiuri de vin roşu şi şase de vin alb originare din California. Vinurile roşii conţineau aproape de 10 ori mai multe substanţe antioxidante, numite compuşi fenolici, decât vinurile albe. În analizele de laborator, antioxidanţii vinului roşu au inhibat oxidarea periculoasă a colesterolului LDL între 46 şi 100%, comparativ cu 3-6% în cazul vinului alb.

Mai mult, alte două studii sugerează că vinul alb poate favoriza deteriorarea arterelor. Cercetătorii din Israel au descoperit că vinul alb a determinat o creştere de 34% a oxidării grăsimilor din sânge şi a mărit cu 41% oxidarea colesterolului LDL. Dimpotrivă, vinul roşu a scăzut oxidarea grăsimior cu 20% şi pe cea a colesterolului cu 40%.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page