SANATATE | Alimente bogate în vitamina D pentru vegetarieni
Un nivel insuficient de vitamina D în organism se manifestă prin dureri la nivelul oaselor și slăbiciune în mușchi. De asemenea, deficitul de vitamina D poate provoca astm la copii, tulburări cognitive la vârste mai înaintate, intoleranță la glucoză și chiar scleroză multiplă.
Totuși, regulile sunt diferite în cazul persoanelor vegetariene. Astfel, pentru vegetarienii cu vârste cuprinse între 1-70 ani, doza zilnică recomandată de vitamina D este 15 micrograme, în timp ce vârstnicii peste 70 de ani au nevoie de 20 de micrograme.
Iată, așadar, ce alimente îți pot furniza necesarul de vitamina D dacă ești vegetarian!
Produse de soia
Alimentele realizate din soia, precum brânza tofu sau laptele de soia, sunt surse bogate de vitamina D. În plus, ele sunt accesibile și se găsesc în majoritatea supermarketurilor.
Cereale fortificate
Fulgii de ovăz și cerealele integrale sunt fortificate, de obicei, cu mai mulți nutrienți: vitamina A, vitamina D, vitamine din grupa B-urilor, fier, zinc, calciu, acid folic și riboflavină. Procentul exact al fiecărui nutrient este afișat pe ambalajul cerealelor.
Ciuperci
Reprezintă o sursă bogată de vitamina D. În plus, ciupercile care au fost expuse la soare pot oferi la fel de multă vitamina D ca şi suplimentele, sunt de părere oamenii de ştiinţă.
Pentru a beneficia de vitamina D, specialiştii recomandă ca ciupercile să fie scoase din ambalajul lor şi să fie expuse la soare pentru jumătate de oră înainte de a fi consumate.
Fructe
Majoritatea fructelor duc lipsă de vitamina D, cu excepția portocalelor. Astfel, un pahar de suc proaspăt de portocale îți furnizează necesarul zilnic de vitamina D și calciu.
Sursa: www.clicksanatate.ro