Sanatate

SANATATE | Alimente bogate in colesterol pe care sa le eviti

Dietele bogate in grasimi saturate creste nivelul de colesterol din sange si riscul de afectiuni cardiace. Grasimile saturate se gasesc in alimente precum carnea si produsele lactate, iar grasimile trans se intalnesc in produsele de patiserie si fast food.

Specialistii recomanda consumul a 300 mg pe zi de alimente bogate in grasimi. Daca deja ai colesterolul marit, trebuie sa reduci aceasta cantitate la 150 – 200 mg pe zi.

Iata mai jos cateva alimente bogate in colesterol si grasimi nesanatoase:

Oua. Ouale sunt in general consumate la micul dejun, atat fierte, cat si prajite. Daca iti plac cele prajite, trebuie sa stii ca acestea contin peste 215 mg de colesterol. Incearca sa inlocuiesti oul prajit cu ou fiert, sau cu cereale integrale si fructe.

Cheeseburgeri. Daca iti plac produsele alimentare de tip fast food trebuie sa stii ca acestea contin cantitati mari de saruri, grasimi si colesterol. Cheeseburgerul are un gust bun, insa este unul dintre produsele cu cel mai mare continut de colesterol. Un singur sandwich are peste 180 de mg de colesterol. Daca nu te poti abtine de la aceste produse, incearca sa alegi un sandwich mai simplu, ca de exemplu un hamburger. Evita sa il combini cu cartofi prajiti si bauturi carbogazoase.

Macaroane cu branza. O portie de macaroane cu branza contine lapte, unt, branza si fainoase rafinate. Toate acestea au un continut ridicat de grasimi si colesterol. Acest preparat nu trebuie insa fie unul nesanatos. Inlocuieste macaroanele rafinate cu unele integrale si opteaza pentru lactate cu un continut mic de grasimi.

Inghetata. Inghetata este unul dintre cele mai indragite deserturi de vara. Insa, o singura cupa de inghetata contine mai multe grasimi decat un hamburger si mai mult colesterol decat 10 gogosi. Atunci cand ai pofta de un desert racoros, incearca fructele congelate. Au un continut caloric mic, sunt bogate in fibre, vitamine si nutrienti si nu contin colesterol.

Friptura de vita. Este gustoasa, satioasa si preferata intregii familii. 150 de grame de friptura depaseste insa cantitatea de colesterol si grasimi recomandata de medici. Daca nu poti renunta la acest mic rasfat culinar, incearca sa indepartezi grasimea.

Briose. Nu toate briosele sunt la fel insa cele cumparate din comert sau pe care le prepari acasa contin numeroase ingrediente cu un continut ridicat de grasimi. O briosa poate avea peste 100 mg de colesterol. Evita briosele cu multe ingrediente si alege-le pe cele simple, preparate din ingrediente integrale. Acestea contin mai multe fibre si mai putine grasimi.

Fructe de mare. Unele fructe de mare sunt benefice pentru sanatate, insa altele sunt extrem de bogate in colesterol. Homarul reprezinta o alegere mai putin inspirata pentru persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau colesterol marit. O singura portie de homar contine peste 100 mg de colesterol. Daca consumi astfel de preparate incearca sa eviti sosurile pe baza de unt si prajelile. Consuma fructe de mare fierte stropite cu zeama de lamaie.

Pui. Carnea de pui este una dintre cele mai dietetice tipuri de carne, recomandata celor care tine dieta. Aceasta carne poate fi insa o sursa importanta de colesterol daca o consumi prajita. O pulpa de pui prajita contine mai mult colesterol decat o cupa de inghetata sau un hamburger.

Ficat. Ficatul este o sursa importanta de fier, insa are un continut mare de colesterol. O portie de 100 grame ficat contine peste 330 de grame de colesterol, mult peste cantitatea recomandata de medici.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page