Sanatate

SANATATE | Ai un abdomen umflat si tare? Fereste-te de aceste alimente!

O alimentatia dezechilibrata sau anumite probleme de sanatate iti pot da senzatia ca ai un balon in stomac. Abdomenul umflat apare la multe persoane si are diferite cauze, de la o masa prea copioasa, pana la afectiuni grave. De cele mai multe ori, nu este o problema serioasa, insa atunci cand balonarea este insotita de febra sau greata, trebuie sa ceri ajutorul medicului.

Cauzele unui abdomen umflat

Abdomenul umflat poate fi provocat de ce ai mancat sau poate fi un simptom de sarcina. Cele mai comune cauze sunt mancatul in exces si gazele. Alimentele bogate in fibre, de exemplu, cresc nivelul gazelor, iar daca nu le elimini, apare balonarea. Sindromul colonului iritabil si intoleranta la lactoza se numara, de asemenea, printre cauzele abdomenului umflat.
Abdomenul umflat este si un rezultat al ascitei, o acumulare de lichid, provocata de probleme ale ficatului, precum ciroza. Primele semne ale ascitei sunt insesizabile, insa pe masura ce cantitatea de lichid creste, abdomenul incepe sa devina tot mai umflat si apare senzatia de disconfort.
Printre cauzele mai putin comune ale balonarii se numara pietrele la bila, pancreatita, blocajul intestinelor, chistul ovarian sau cresterea in greutate.

 

Cum tratezi un abdomen umflat

In functie de cauza, abdomenul umflat poate fi tratat si acasa. Daca ai mancat prea mult, de exemplu, digestia te va scapa de senzatia de balonare in cateva ore. Pentru a nu te confrunta din nou cu aceasta situatie, poti manca mai putin si mai des. In plus, trebuie sa mesteci bine alimentele, pentru a fi procesate mai usor de stomac.
Daca balonarea este cauzata de gaze, evita alimentele care le provoaca, precum fasolea, lintea sau legumele crucifere, si renunta la bauturile carbogazoase. Poti, de asemenea, sa mananci mai incet. Atunci cand te grabesti, inghiti si aer, care favorizeaza aparitia gazelor.
In cazul in care ai intoleranta la lactoza , trebuie sa eviti produsele lactate, daca nu vrei sa ai un abdomen umflat. Sindromul de colon iritabil provoaca, de asemenea, balonare, insa poti scapa de aceste simptome daca scazi nivelul de stres si cresti consumul de fibre. Ascita este o afectiune care necesita odihna si reducerea consumului de sodiu, pentru a ajuta organismul sa elimine excesul de fluide.

 

Alte alimente care provoaca un abdomen umflat

Pentru a afla ce anume iti provoaca un abdomen umflat, tine un jurnal alimentar timp de o saptamana si noteaza ce mananci si cum te simti dupa fiecare masa. Vei putea identifica mai usor ce produse te baloneaza.

abdomen umflat

Pe langa alimentele despre care ti-am vorbit, exista alte produse care creeaza disconfort si in cazul persoanelor fara probleme medicale. Alimentele prajite si cu un continut mare de grasimi, precum mancarea tip fast-food, chipsurile, puiul prajit, pot provoca senzatia de abdomen umflat. Stomacul are nevoie de o perioada mai lunga pentru a le digera, timp in care se formeaza gazele intestinale, care produc balonarea .
Sarea este principalul vinovat cand vine vorba de balonare. Alimentele cu un continut ridicat de sodiu duc la retentia de apa si aparitia unui abdomen umflat. Sodiul se gaseste in foarte multe produse, in special in mancarea procesata, asa ca citeste etichetele cu atentie si da gust mancarii tale folosind mai multe condimente si mai putina sare.
Alimentele picante stimuleaza eliberarea acidului gastric, care poate provoca iritatii. Cel mai bine este sa reduci consumul de piper, pudra de chili, curry, ceapa, usturoi, mustar, sos pentru gratar sau otet.
Pe langa bauturile acidulate, alcoolul, cafeaua, sucurile care contin cafeina, ceaiul, ciocolata calda si sucurile naturale de portocale, ananas sau rosii contin o cantitate mare de acid si pot irita tractul gastro-intestinal, cauzand balonarea.
Anumiti indulcitori artificiali, precum aspartamul, zaharina, sorbitolul, maltitolul sau sucraloza favorizeaza aparitia abdomenului umflat. Aceste ingrediente se gasesc in bauturile dietetice, dulciuri, prajituri, batoane energetice sau guma de mestecat. Substantele nu pot fi digerate de stomac, iar dupa un timp, acestea se comporta ca o platforma pentru bacteriile de fermentatie, favorizand aparitia gazelor, spun specialistii.
Asa cum unele persoane au intoleranta la lactoza, altele au intoleranta la fructoza, iar organismul lor nu poate digera zaharul din fructe. Daca ai abdomenul umflat si un exces de gaze, dupa ce consumi fructe, intri in aceasta categorie. Consuma cat poti de rar mere sau banane si alege, in loc, fructe cu un continut scazut de zahar, precum pepene galben sau caise. Este recomandat, de asemenea, sa mananci fructele fie cu 30 de minute inainte de masa, fie cu cel putin doua ore dupa.
Cele mai multe alimente care contin amidon, precum cartofii, mazarea, pastele si graul, produc gaze in momentul in care ajung in intestinul gros. Singurul produs cu amidon care nu provoaca gaze este orezul, asa ca foloseste-l cu incredere. Ai grija, de asmenea, la produsele din faina alba, precum painea, prajiturile sau biscuitii. Nu numai ca au valori nutritionale scazute, dar pot duce la retentia de apa, care provoaca balonare.
Guma de mestecat este un alt factor care provoaca un abdomen umflat. Atunci cand o savurezi, inghiti aer care ramane in stomac, cauzand presiune, balonare si gaze. Pentru ca, deseori, contine indulcitori artificiali, iti va agrava starea.
Cand nu scapi de abdomenul umflat, desi ai eliminat alimentele daunatoare, cere sfatul unui medic, care iti poate prescrie diuretice. Medicamentele vor ajuta rinichii sa elimine cauzele care provoaca balonarea.
Sursa: www.divahair.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page