SANATATE | Află distanța corectă de privit la televizor. Sfaturi utile
Dacă v-aţi luat o plasmă sau un LCD cu diagonală mare, ar fi bine să măsuraţi şi distanţa până la canapea. În plus, importantă este şi lumina, dar şi din ce unghi priviţi imaginile. Bineînţeles, contează şi cât de mult staţi în faţa televizorului. Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care se uită la televizor mai puţin de două ore pe zi trăiesc cu un an şi jumătate mai mult.
Înainte de a cumpăra un televizor, fie el LED, LCD sau plasmă, ţineţi cont de dimensiunile încăperii în care veţi pune aparatul. Ideea de a avea un televizor cât mai mare în cameră este greşită. Următorul criteriu important este diagonala televizorului. Cu cât este mai mare, cu atât va creşte şi distanţa recomandată între privire şi ecran. Mai exact, pentru un confort vizual, specialiştii recomandă să fie între 2 şi 5 metri.
„Când eram noi mai mici, ni se spunea tot timpul, nu staţi aproape de televizor, că vă stricaţi ochii! Nu este adevărat! Pur şi simplu televizorul oboseşte ochiul, asta se întâmplă”, spune Dorina Nicolae, optometrist.„Este singura problemă pe care o avem: faptul că stai încordat, că stai atent, că stai cu privirea fixă, că fără să îţi dai seama nu clipeşti. Toate aceste lucruri fac ca la un moment dat să oboseşti, dar el, ca aparat de fotografiat, nu oboseşte. Nu oboseşte dacă ai ochii sănătoşi şi nu ai vicii de refracţie”, explică conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmologie.
Distanţa minimă între ochi şi televizor: o diagonală şi jumătate. Cea maximă: de 3 ori diagonala. Aşadar, dacă aveţi televizoare cu diagonala sub 80 de cm, acestea sunt perfecte pentru camerele sau bucătăriile obişnuite de bloc. Într-un living mai mare, puteţi alege şi dimensiuni mai mari. Cât despre tipul de tehnologie, fiecare are avantaje şi dezavantaje. „Nu există o tehnologie despre care să spunem că este cea mai bună pentru ochi. Fiecare dintre ele are damage-ul personal”, spune Flavia Negoescu, realizator 2.0.
Importanța unghiului de vizualizare
Mult mai important este unghiul de vizualizare. „Trebuie să stăm în faţa ecranului şi el trebuie să fie la o anumită înălţime faţă de ochiul celui care vizionează emisiunea, adică un pic mai sus”, explică conf. dr. Mircea Fillip, medic primar oftalmologie.
„LED-urile şi LCD-urile au unghiuri de vizualizare mult mai proaste decât plasmele. Asta din cauza faptului că suprafaţa ecranului, în felul în care ea se formează, este mult mai lucioasă. Dacă avem o sursă de lumină care există în spatele nostru şi care radiază direct pe televizor, ea va face reflexie pe tipul de televizor LCD sau LED. Dacă avem o plasmă, reflexia este estompată din cauza faptului că conceptul de backlighting nu se realizează la fel”, subliniază Flavia Negoescu, realizator 2.0.
Nu aşezaţi niciodată televizorul în faţa unui geam. Ochii vor obosi mai repede. Acelaşi lucru se va întâmpla dacă vă uitaţi la un film într-o cameră întunecată. „Lumina trebuie să fie confortabilă, mă refer la lumina şi din ambient. Trebuie să fie o lumină difuză, nu neapărat întuneric. De obicei, lumina trebuie să vină din stânga, la orice”, spune Mircea Filip.
În plus, mai există o regulă: după două ore de privit la televizor, faceţi o pauză şi apoi puteţi reveni.
În cazul copiilor, medicii recomandă să nu îi lăsaţi mai mult de o oră pe zi în faţa ecranului, dar asta nu pentru că ar face rău ochilor, ci pentru că favorizează sedentarismul. Aşadar, aveţi grijă să facă şi mişcare, dacă îi lăsaţi la televizor. În plus, alegeţi canale de calitate, din care pot învăţa ceva.
Sursa: www.digi24.ro