SANATATE | Află de ce este bine să mâncăm roşii
Pe lângă faptul că sunt gustoase și conțin puține calorii, roșiile au numeroase beneficii asupra organismului.
Întăresc sistemul imunitar
În compoziția roșiilor se găsește din plin vitamina A, un nutrient care corectează vedere încețoșată, reduce nivelul colesterolului rău, menține sănătatea sistemului repoducător și întărește sistemul imunitar. De asemenea, vitamina A are rolul de a menține sănătatea pielii, prevenind procesul de îmbătrânire prematură.
Îmbunătățesc digestia
Datorită vitaminei B1, roșiile susțin funcțiile inimii, cresc producția de celule roșii, îmbunătățesc digestia, previn pierderile de memorie, reduc stările de oboseală și relaxează musculatura.
Pe de altă parte, vitamina B2 ce se găsește în compoziția roșiilor are rolul de a stimula metabolismul, de a controla căderea părului și de a preveni acneea, dermatitele și eczemele.
Totodată, roșiile conțin și alte vitamine din complexul B care mențin sănătatea întregului organism.
Previn deteriorarea țesuturilor
Din compoziția roșiilor nu lipsesc nici vitaminele C și E. Vitamina C menține în limite normale nivelul colesterolului total, previne deteriorarea țesuturilor și ușurează problemele respiratorii, în timp ce vitamina E reduce problemele menstruale și contribuie la tratarea infertilității și a osteoartritei.
Bogate în magneziu, potasiu și fosfor
Roșiile abundă și în minerale, precum magneziu, potasiu și fosfor. Magneziul scade nivelul zahărului din sânge, tratează constipația și ușurează afecțiunile la rinichi, în timp ce potasiul are rolul de a diminiua durerile de cap și simptomele artritei.
În plus, fosforul menține în limite normale producția de hormoni, ajută la o mai bună digestie, contribuie la repararea și regenerarea celulelor, tratează oboseala și reduce tensiunile musculare, anxietatea și stresul.
Sursa: www.clicksanatate.ro