Sanatate

SANATATE | Afecțiunile endocrine favorizează instalarea depresiei

Una dintre cele mai importante glande ale organismului uman este tiroida. Potrivit unor studii, persoanele cu boli psihice prezintă adesea dereglări ale hormonilor tiroidieni. De cele mai multe ori li se administrează antidepresive, fără a li se administra tratamentul hormonal corespunzător.

Tratamentul medicamentos al hipotiroidismului este destul de controversat, deoarece acesta poate suprasolicita inima, iar în unele cazuri poate agrava osteoporoza la femei.

Afecțiunile endocrine cresc riscul de Alzheimer

Cu toate că nu se cunoaște clar factorul declanșator al bolii Alzheimer, specialiștii au observat o legătură între această formă de demență și stresul exagerat, schimbările hormonale, de comportament (de la calm la agresiv sau depresiv).

Hamburgerul poate cauza o explozie de hormoni

Tulburările endocrine apar din ce în ce mai des din cauza stresului, factorul declanșator care dereglează mecanismul de funcţionare a hormonilor tiroidieni, dar şi din cauza alimentaţiei în care predomină produsele de tip fast-food.

Există o formă de hipertiroidie care apare în urma consumului de hamburgeri la care s-a folosit carnea de vită cu tot cu tiroida animalului, fără să fie bine amestecată. Este vorba despre aşa-numita «hamburgertoxicoză»”, explică endocrinologul Victor Lepădatu.

Bolile glandelor suprarenale

Excesul hormonilor glucocorticoizi determină apariția sindromului Cushing. Acesta se întâlnește mai frecvent la femei, apare între 20 și 40 ani, manifestându-se prin creștere în greutate, hiperpilozitate, tulburări menstruale, hipertensiune arterială, astenie musculară și depresie.

Afecțiunile pancreasului

Tulburarea secreției de insulină de către pancreas favorizează apariția diabetului zaharat. Pancreasul este o glandă importantă a organismului care produce insulina, hormonul  care ajută la scăderea cantității de glucoză din sânge.

Diabetul zaharat se caracterizează printr-o serie de tulburări metabolice precum hiperglicemie (o cantitate crescută de zahăr în sânge).

Depresia are o importanță suplimentară în diabetul zaharat. Tratamentul antidepresiv asociat cu cel antidiabetic reprezintă o strategie eficace.

Regimul dietetic ajută la menținerea unui bun control al glicemiei care împreună cu insulina sau medicamentele antidiabetice reprezintă baza tratamentului și prevenirea instalării simptomelor depresive.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page