Sanatate

SANATATE | Acțiunea miraculoasă a măceșelor asupra organismului

Macesele sunt incluse in ceea ce numim noi fructe de padure, iar numele plantei care le ofera spre consumul nostru poarta mai multe denumiri: Rosa canina L, Rasura, Ruje sau chiar Trandafir Salbatic.

Din pacate nu se realizeaza o cultivare intensa si pe arii extinse, desi acest fruct are numeroase efecte benefice.

Daca realizam o sectionare a unui fruct de macese, vom gasi la interior achenele, acestea fiind adevaratele fructe, care, impropriu, sunt denumite seminte. Forma acestora este fie rotunda fie elipsoidala, iar in momentul maxim al coacerii au culoarea portocalie si rosie.

Pentru a beneficia de calitatile maceselor la maximum, trebuie sa fie recoltate in momentul denumit parga, inca necoapte pe deplin. Odata trecut de aceasta faza, fructul scade in ceea ce priveste substantele active si nu mai poate fi utilizat. Dupa ce se recolteaza, trebuie sa fie prelucrate instant, tocmai pentru a conserva cat mai mult substantele active, bogate in vitamina C.

Macesele contin:

  • 49% apa;
  • 21 % zahar;
  • 3,6% proteine;
  • 3,5% acizi;
  • 23% celuloza;
  • 2,8% minerale;
  • Vitaminele A, B1, B2, E, K, P.

Ceea ce trebuie sa retineti despre macese este faptul ca acizii continuti ajuta foarte mult la stabilizarea vitaminei C in organism.

Moduri de pregatire a maceselor:

1. Amestecul de macese cu miere se obtine din doua parti pulpa de macese curatate foarte bine de perisoare si o parte miere.

2. Infuzia din macese  se foloseste la tratamentele impotriva arteritei, aterosclerozei, trombangeitei obliterante si ca masura impotriva hipertensiunii arteriale datorita bogatiei sale in vitaminele C si P.

3. Decoctul se obtine din amestecul unei lingurite de fructe de macese cu 200 ml de apa. Acesta actioneaza impotriva calculilor renali, macesele fiind recunoscute ca diuretice destul de puternice. Macesele se fierb timp de 5-10 minute.

Alte metode de preparare sunt maceratul la rece de macese, infuzia de macese combinate cu fructe de catina alba, sirop, vin de macese sau extract de macese.

Sursa: Lyla.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page