SANATATE | 7 ponturi pentru un somn odihnitor
Stresul de la locul de munca, oboseala acumulata si orele insuficiente de somn din timpul noptii reprezinta cateva dintre cauzele pentru care ramai fara energie la mijlocul zilei si nu mai dai randament. Poti sa-ti recapeti vitalitatea urmand cateva trucuri simple, care nu doar ca te vor ajuta sa te revigorezi, dar vor contribui si la obtinerea unei perioade mai bune de odihna pe timpul noptii.
1.Evita sa dormi in timpul zilei daca suferi de insomnie
Daca ai de recuperat orele de somn pierdute in timpul noptii, un pui de somn in timpul zilei este recomandat, insa, daca ai probleme in a adormi noaptea sau te trezesti dupa cateva ore de somn (deci suferi de insomnie), un pui de somn in timpul zilei iti poate afecta si mai tare somnul din timpul noptii.
Cercetari recente au aratat ca, daca sunt evitate orele de odihna din timpul zilei, insomniacii au mai multe sanse de a se odihni pe timpul noptii.
2.Stabileste o limita de 30 de minute
Odihna din timpul zilei ar trebui sa dureze, in general, aproximativ 25-30 de minute. Aceasta perioada iti va permite sa te odihnesti, fara sa risti sa intri intr-un somn adanc si sa te trezesti cu sentimentul de oboseala.
Cercetatorii spun ca 30 de minute de odihna sunt suficiente pentru cei care au carente de somn si se simt obositi, insa, daca dormi prea mult, risti sa te duci intr-o etapa de somn din care este foarte greu sa iesi.
Asadar, pentru a capata energia necesara, programeaza-ti ceasul sa sune dupa cele 30 de minute si, in timp, organismul tau se va obisnui cu aceasta perioada scurta de somn.
3.Incearca un somn total daca timpul iti permite
In cazul in care esti extrem de obosit si ai timp pentru un pui de somn total, care dureaza 90 de minute, organismul tau iti va multumi. Aceasta perioada ii permite organismului sa mearga in faza somnului REM (Rapid Eye Movement), etapa in care profunzimea somnului este mai mare.
4.Bea cafea si culca-te imediat
Specialistii recomanda sa incerci un somn “cafeinizat”, pentru a avea mai multa energie. Asadar, bea o ceasca de cafea si culca-te imediat. Dupa 20 de minute de somn te vei trezi mult mai odihnit atat din punct de vedere mintal, cat si din punct de vedere fizic.
5.Fa o plimbare in aer liber dupa masa de pranz
Daca ti se intampla sa ramai fara energie, imediat dupa masa de pranz, este recomandat sa faci o plimbare la aer, timp de 15 minute, mai bine decat sa te pui sa dormi. Oboseala sau stresul care iti storc energia pot fi alungate cu ajutorul luminii soarelui.
6.Nu te culca dupa ora 16.00
Oboseala apare atunci cand esti privat de somn, iar munca te suprasolicita. In acest caz, un somn rapid in timpul zilei te poate ajuta, insa, este important ca timpul de odihna sa fie cuprins in intevalul 12.00-16.00. Somnul dupa aceste ore ti-ar putea afecta perioada de odihna din timpul noptii.
7.Fa o pauza de 10 minute
Chiar daca nu este un somn perfect, 10 minute de odihna te pot ajuta sa te linistesti si sa te calmezi. Un studiu realizat in 2002 a aratat ca un pui de somn de 10 minute iti poate oferi energie, dupa o noapte in care nu ai dormit suficient.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro
ai insomnii ai infarctul pe drum. Tata a ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov. a facut un pre-infarct. nimeni nu se astepta la asa ceva. e adevarat totusi ca era destul de stresat in perioada aceea si dormea foarte putin. A avut noroc ca a ajuns la timp si ca a dat de niste medici foarte buni
As mai adauga cate ceva legat ce NU ar trebui sa faci, pentru a avea un somn odihnitor: sa nu te uiti la televizor/calculator imediat inainte de culcare (lumina albastra emanata de aceste aparate influenteaza in mod negativ calitatea somnului) si sa eviti mesele copioase chiar inainte de culcare. Aditional, alege o culoare odihnitoare pentru dormitor (alb, albastru sau verde de exemplu).