Sanatate

SANATATE | 7 afecțiuni pe care le semnalează amețeala

Amețeala nu vine doar de la anemie și oboseală: iată 7 afecțiuni pe care le semnalează amețeala. Aproape oricine a experimentat cel puțin un episod de amețeală. Este vorba despre o senzație neplăcută de instabilitate, de rotire a obiectelor din jur, clătinare și uneori chiar cădere.

Amețeala este însă un factor vag, care trebuie pus în legătură și cu alte simptome cum ar fi greață, vărsături, paloare, transpirații, anxietate, teamă și uneori leșin. Corelația dintre aceste elemente poate semnala anumite afecțiuni.

Amețeala nu este o boală, ci efectul unor disfuncționalități ale organismului. Poate fi un eveniment singular sau poate fi o problema cronică, de lungă durată.

Tipuri de amețeli

Vertij

Sentimentul de mișcare atunci când pacientul se află în stare de repaus, ca și cum s-ar învârti în jurul propriului ax, iar toate obiectele din jur par să se învârtă și ele.

Acesta poate semnala o problemă cu sistemul vestibular al urechii interne – sistemul de echilibru al organismului. Aproape jumătate dintre pacienții care se adresează medicului pentru amețeală o fac pentru vertij.

Dezechilibru

Persoana se simte instabilă, are sentimentul că nu se mai poate ține pe picioare și chiar senzația unei lipse de echilibru.

Anxietate

Oamenii care sunt speriați, îngrijorați, deprimați sau care se tem de spații deschise pot folosi termenul „amețit” pentru a descrie starea de sperietură, deprimare sau anxietate.

Boli semnalate de amețeală

Amețelile care apar sporadic nu sunt periculoase și pot fi cauzate inclusiv de oboseală sau de o slabă hidratare. În schimb, atunci când este vorba despre o frecvență ridicată a episoadelor de amețeală, cauza ar putea fi căutată în câteva direcții:

Anemie

Fierul este un mineral necesar pentru buna funcționare a organelor vitale. Carențele de fier din organism au, printre altele, drept simptom amețeala. Pacientul se simte slăbit, nu se poate concentra și indică o stare de oboseală inexplicabilă, căreia îi adaugă amețeli.

Migrenă

Este o durere puternică de cap, invalidantă, care apare adesea însoțită de amețeală, de greață și vărsături și de sensibilitate la lumină, mirosuri și zgomot. Vertijul și cefaleea apar brusc, sub formă de atac, iar între atacuri pacientul nu are amețeli sau dureri de cap.

Otită

Infecția urechii interne, care este cunoscută și drept otită, se poate manifesta prin amețeli, stări de vomă și tulburări de echilibru.

Tumoare cerebrală

Amețelile care debutează lent, dar care treptat se intensifică, fiind însoțite de dureri de cap tot mai puternice, pot semnala o tumoare cerebrală. Vertijul se poate intensifica în anumite poziții ale corpului.

Hipo și hipertensiune

În cazul unei tensiuni scăzute, cauzată inclusiv de lipsa unei hidratări corespunzătoare, pacientul poate resimți stări de amețeală. Amețelile pot apărea și la persoanele cu hipertensiune. Acestea sunt asociate cu dureri de cap și țiuituri în ureche.

Sindromul Meniere

Este o tulburare care include o serie de simptome episodice, inclusiv vertij, pierderea auzului, tinitus (zgomote în ureche), presiune, precum și senzația de plenitudine în urechea afectată.

Epilepsie

În unele cazuri, pacienții cu epilepsie au amețeli și pierderi de conștiență și chiar halucinații.

Cauza amețelilor trebuie stabilită de către medic, care îi va prescrie pacientului tratamentul potrivit, în funcție de boala de care suferă.

Sursa: www.kilocalorii.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page