SANATATE | 5 obiceiuri care-ți afectează sănătatea inimii
Buna funcționare a inimii depinde de stilul tău de viață, iar de aceasta ține menținerea sănătății întregului corp. Uite la ce să fii atent pentru a nu ajunge la cardiolog!
Stai prea mult timp așezat
Sedentarismul, lucrul timp îndelungat la birou, petrecerea timpului liber în fața unor ecrane te poate face să suferi de boli de inimă. Corpul are nevoie să fie activ de-a lungul zilei. Chiar și o scurtă plimbare îl poate ajuta să rămână în formă. În timp ce privești emisiunea TV favorită, poți face puțin gimnastică, întinderi, genuflexiuni, abdomene.
Faci analize medicale numai când te îmbolnăvești
Verificarea periodică a nivelurilor colesterolului rău, a glicemiei, trigliceridelor, tensiunii arteriale îți permite să faci schimbări de stil viață, să mănânci mai sănătos, să faci mișcare și să urmezi un tratament medicamentos recomandat de medic. Toate aceste măsuri simple îți pot salva viața.
Nu ai o dietă diversificată
De ceva vreme te-ai oprit la câteva preparate culinare sau alimente care-ți plac și nu mai mănânci altceva? Ai nevoie de diversitate în dietă pentru a te păstra în formă și a fi sănătos. Regimul mediteranean este recomandat pentru prevenirea bolilor inimii, la fel ca orice dietă care cuprinde grăsimi bune, fibre, vitamine.
Fumezi pasiv
Dacă îți petreci timpul liber cu prieteni care fumează și ajungi să fumezi pasiv, nu ești protejat de boli de inimă. Fumul de țigară îți afectează și vasele de sânge. O soluție ar fi să nu stați în interior, iar dacă o întâlnire într-un spațiu deschis nu este posibilă, să nu fumeze în apropierea ta.
Amâni tratarea tulburărilor mentale
Dacă te cuprinde depresia sau stresul nu-ți mai dă pace, nu te feri să te adresezi unui psihoterapeut și nu te izola! Ambele favorizează apariția afecțiunilor cardiace. Discută cu familia, cu prieteni sau terapeuți. Problemele nu vor dispărea, din contră pot afecta nu doar mintea, ci și corpul.