SANATATE | 5 lucruri pe care nu le știai despre pepenele roșu
Pepenele roşu se află acum în sezon, fiind unul dintre cele mai hidratante şi răcoritoare fructe. Originar din Africa, el a devenit foarte popular pe plan mondial, având numai în România trei denumiri diferite: harbuz, lubeniţă sau curcubete. Pe lângă conţinutul ridicat de fibre şi potasiu, pepenele oferă puţine calorii (un pepene mediu are 46 kcal), dar o doză sănătoasă de vitamina C.
Iată câteva detalii pe care cu siguranţă nu le ştiai despre pepene:
1. Are mai mult licopen decât roşiile! Într-o jumătate de pepene mediu avem 6 mg de licopen. Făcând parte din categoria superantioxidanţilor, licopenul contracarează efectul radicalilor liberi, protejând împotriva cancerului şi întărind sistemul imunitar. Licopenul este un antioxidant pe care îl vrei aproape vara, deoarece poate prelungi durata bronzului, ocrotind în acelaşi timp pielea după expunerea la soare. Pentru a beneficia de cantitatea maximă de licopen, mănâncă pepenele la temperatura camerei.
2. Sucul de pepene roşu atenuează durerile musculare. După o sesiune de exerciţii intense sau jogging, alege să îţi satisfaci setea cu suc de pepene roşu. În urma unor cercetări desfăşurate în SUA, a fost descoperită proprietatea unică a pepenelui roşu de a atenua durerile musculare, datorită unei substanţe unice din compoziţie, care se numeşte citrulline.