Sanatate

SANATATE | 5 efecte ale cafelei asupra sănătății

Nu poți concepe să-ți începi ziua fără o ceașcă de cafea, dar știai cât de multe beneficii aduce sănătății tale? Iată de ce trebuie să consumi în continuare această băutură! 

Crește inteligența

Nu mai este o noutate pentru nimeni că această băutură stimulează atenția, vigilența și concentrarea, dar asta nu este totul. Cafeaua îndulcită cu zahăr te poate transforma într-un mic geniu pentru o vreme, deoarece combinația dintre cofeină și glucoză activează anumite segmente ale creierului. Cu toate acestea, să nu bei niciodată cafea pe stomacul gol, deoarece acest lucru îți poate provoca neplăceri.

Ajută tensiunea

O mică ceașcă de cafea poate fi de ajutor atunci când tensiunea arterială este prea mică. Cu toate acestea,  nu este recomandată persoanelor care prezintă semne de tahicardie și au o rată ridicată a pulsului. Pe de altă parte, pacienții hipertensivi pot bea cafea, deoarece organismul se obișnuiește cu ea și nu mai reacționează la aceasta prin creșterea tensiunii arteriale.

Crește sistemul imunitar

Potrivit oamenilor de știință din mai multe țări, cafeaua prelungește viața. Cu cât bei mai multe cești de cafea pe zi, cu atât riscul de deces este mai mic. Acest lucru se datorează faptului că celebra băutură modifică sistemul imunitar, făcându-l mai puternic și mai sănătos.  De asemenea, îmbunătățește funcționarea ficatului, a inimii și a sistemului digestiv. Totuși, este recomandat să consumi cafea naturală proaspăt măcinată. Cafeaua instantă conține mai puțini nutrienți și mai mulți aditivi chimici care pot dăuna organelor digestive.

Reduce stresul

Cafeaua acționează ca o substanță antistres datorită eliberării dopaminei și serotoninei, care conferă o stare de bine. O cană consumată sau chiar mirosul de cafea îți pot calma nervii. În plus, este unul dintre cei mai frecvenți stimulatori ai sistemului nervos central, iar activarea constantă a acestuia previne depresia.

Îmbunătățește memoria

Stimulatorii și neuromediatorii obținuți din cafea nu doar că sporesc starea de spirit și productivitatea, ci totodată îmbunătățesc memoria. Informațiile sunt stocate inițial în memoria pe termen scurt, urmând ca acestea să pătrundă în memoria pe termen lung. De asemenea, cofeina ajută la ameliorarea durerilor de cap.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page