SANATATE | 4 plante vindecătoare ale toamnei
Salvia tratează problemele dentare, măceşul întăreşte imunitatea, iar lista beneficiilor acestor plante nu se opreşte aici. Profită de puterea tămăduitoare a plantelor tomnatice pentru a preveni şi trata zeci de afecţiuni cu 4 plante vindecătoare ale toamnei.
Dintre „medicamentele“ lunilor de toamnă, salvia, coada-şoricelului, nalba şi măceşul şi-au confirmat virtuţiile terapeutice de-a lungul timpului. Folosite şi de bunici, remediile din plante te pot ajuta să previi sau chiar să tratezi numeroase afecţiuni. Pentru a beneficia din plin de proprietăţile lor, este indicat ca plantele să se recolteze atunci când sunt înflorite, mai ales în prima parte a zilei, după ce se usucă roua.
1. SALVIA este indicată în abcesele dentare
Cunoscută în popor ca jaleşul de grădină sau şalvir, salvia (salvia officinalis) este recunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene. Pentru prepararea infuziilor, a decocturilor sau a tincturilor se folosesc frunzele şi vârfurile înflorite ale plantei. Datorită compoziţiei bogate în ulei esenţial, remediile din salvie stimulează secreţia biliară şi au acţiune antibacteriană.
În caz de gingivită sau de abcese dentare, prepară o infuzie concentrată de salvie din 2 linguriţe de frunze la 100 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită 10 minute, după care filtrează şi clăteşte gura de 2-3 ori pe zi până la reducerea simptomelor. Ceaiul de salvie este indicat şi în cazul diabetului zaharat şi în transpiraţia excesivă din perioada menopauzei.
Un bun remediu pentru stimularea memoriei este şi tinctura pe care o prepari din 15 linguri de pulbere de salvie (o poţi procura din magazinele naturiste), peste care adaugi 400 ml de alcool de 50 de grade. Lasă la macerat două săptămâni, după care ia câte 2-3 linguriţe de tinctură pe zi (diluată în puţină apă), timp de două săptămâni.
2. MĂCEŞUL este un aliat în convalescenţă
Cu un conţinut bogat în minerale şi vitamine (A, B, C, E, K), remediile din fructele măceşului (rosa canina) sunt indicate în hipertensiune, artrită, convalescenţă, inflamaţii intestinale, boli hepatice şi renale. Prepari ceaiul din măceşe din 1-2 linguriţe de fructe la o cană de apă clocotită.
Lasă cana acoperită 15 minute, după care strecoară şi bea 2-3 căni pe zi, timp de patru săptămâni. Datorită cantităţii mari de vitamina C din măceşe, maceratul este recomandat pentru întărirea imunităţii, dar şi în cazul infecţiilor bacteriene şi virale. Îl prepari din 100 g de măceşe, pe care le laşi la macerat într-un litru de apă rece timp de 12 ore, după care adaugi 100 g de zahăr.
Fierbe amestecul timp de 10 minute, după care filtrează şi bea câte o cană de macerat pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Efecte asemănătoare au şi măceşele amestecate cu miere: două părţi pulpă de măceşe, la o parte de miere, din care iei câte 3 linguriţe pe zi. Urmează cura timp de o lună.
3. COADA-CALULUI grăbeşte vindecarea rănilor
Cunoscută pentru acţiunea sa antiinflamatorie şi antimicrobiană, coada-calului (equisetum arvense) este indicată pentru tratarea a zeci de afecţiuni. Sub formă de infuzie, decoct sau alifie, coada-calului ajută la prevenirea şi tratarea durerilor articulare, a bolilor de rinichi, a celor cardiace, dar şi a hemoragiilor.
Din florile plantei poţi prepara un decoct indicat în cazul ulcerului gastric, dar şi a afecţiunilor ficatului. Pune 2 linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte şi las-o acoperită pentru 15 minute. Filtrează decoctul şi bea cu înghiţituri mici câte 2-3 căni pe zi, timp de o lună.
Leacurile din coada-calului sunt indicate şi în cazul erupţiilor cutanate (însoţite de mâncărime), dar şi a rănilor care se vindecă mai greu. Prepară infuzia din 4-5 linguriţe de plantă mărunţită la 1 litru şi jumătate de apă clocotită. Fierbe timp de 10-15 minute, după care strecoară şi pune comprese pe locurile dureroase. Urmează tratamentul până la reducerea simptomelor.
4. NALBA – alină bolile vezicii urinare
Toate părţile acestei plante (flori, frunze, tulpină) sunt foarte valoroase pentru sănătate. Cunoscută în popor şi sub denumirea de bănuţi sau nalbă rotundă (malva silvestris), planta este un „aliat” în cazul inflamaţiilor vezicii urinare, ale cavităţii bucale, dar şi a ulcerului varicos. Prepară maceratul dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la 250 ml de apă clocotită.
Lasă amestecul la macerat până a două zi, după care îl consumi încălzit. În cazul inflamaţiilor bea câte 2-3 căni de macerat pe zi îndulcite cu miere. Pentru a reduce simptomele ulcerului varicos sunt indicate băile cu nalbă în care se adaugă şi frunze de patlagină. Lasă peste noapte două mâini de nalbă proaspătă, tocată mărunt, la macerat în 4-5 litri de apă rece.
Încălzeşte a doua zi maceratul şi adaugă şi o mână de frunze de patlagină. Fă băi cu acest amestec de două ori pe zi, timp de 20 de minute, până la dispariţia simptomelor.
One Comment