SANATATE | 3 greșeli de alimentație de evitat dimineața
Pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de concentrare, pentru a te menține în formă și sănătos, fă-ți timp pentru a mânca bine în prima parte a zilei.
Renunți la micul dejun
Dacă ești pe fugă sau pur și simplu nu-ți este foame, sari peste micul dejun. Dacă ți se întâmplă des acest lucru, reține că masa de dimineață te protejează de probleme digestive, precum hiperaciditatea stomacală, ulcerul, gastrita, și îți dă energie pentru restul zilei.
Mănânci puține alimente cu proteine, fibre și grăsimi
De la micul dejun sănătos și sățios, care previne pofta de dulciuri, nu lipsesc alimentele care conțin proteine. Dacă până acum mâncai doar cereale, adaugă și lapte sau un ou, brânzeturi, pentru o masă nutritivă.
Și fibrele îți sunt necesare la prima masă a zilei, pentru a-ți menține starea de sațietate. Dacă micul tău dejun conține alimente dulci, digestia va fi accelerată și te vei simți flămând într-un timp mai scurt. Pentru a combate acest efect alege alimente care conțin fibre, care se digeră lent, cum sunt cerealele integrale, semințele.
Grăsimile sunt o componentă importantă a micul dejun, pentru că și ele mențin sațietatea mai multe ore, deci nu te feri de iaurturile și brânzeturile care conțin grăsimi. Dacă ești la dietă de slăbit și nu vrei să renunți la lactatele fără grăsimi, mănâncă nuci la gustări, pentru a reduce pofta de mâncare.
Iei micul dejun prea târziu
Mănâncă în primele ore de la trezire! Amânarea micului dejun favorizează creșterea apetitului. Pregătește-l de seara și asigură-te că îți aduce un aport de 300-400 de calorii, pentru a-ți da multă energie. Dacă urmează o zi solicitantă sau mergi la o sală de sport, asigură-ți necesarul de carbohidrați, fibre și amino-acizi esențiali, pe care-i procuri din cereale, lactate, ouă, brânzeturi, nuci, semințe, fructe și legume.