SANATATE | 21 de idei simple pentru a mânca mai sănătos
Gata cu scuzele! Uită de mirosurile ispititoare de la pizzeria din colţ sau de cât de uşor este să cumperi un sandwich cu bacon şi brânză, gata făcut. Ţine cont de ponturile de mai jos şi nu doar că vei mânca mai sănătos, dar vei face şi economie.
1. Fă o listă de cumpărături şi ţine-te de ea! Dacă te îndrepţi spre magazin cu scopul de a cumpăra doar ce ai nevoie, ai şanse mari să rezişti tentaţiilor de ultimul moment.
2. Nu te duce la cumpărături nemâncat. Chiar şi când vei pregăti o listă migăloasă, dacă vei merge la cumpărături cu stomacul gol, vei rămâne surprins când coşul de cumpărături va fi umplut până la refuz cu chipsuri, biscuiţi, bomboane şi ciocolăţele. Evită această situaţie, savurând o gustare sănătoasă şi săţiosă, chiar înainte să pleci spre magazin.
3. Cumpără „verzituri”. De fiecare dată când mergi la cumpărături, nu merge la casă fără ceva verde în coş. Legumele şi verdeţurile colorate intens îţi întăresc sistemul imunitar, sunt supersănătoase şi uşor de integrat în reţetele preferate. De exemplu, spanacul este considerat superaliment şi merită să profiţi de el.
4. Alege alimente proaspete în defavoarea celor congelate sau conservate. Evitând legumele şi fructele din conservă, vei reuşi să reduci cantităţi semnificative de sodiu şi zahăr. În plus, fructele proaspete au un gust mult mai bun, nu?
5. Nu mânca ce nu se poate cultiva. Glutamatul monosodic nu creşte în pom. Şi nici siropul de porumb bogat în fructoză. Dar cel puţin una dintre aceste substanţe nocive se găseşte în majoritatea produselor de pe rafturi, de la chipsuri la sucuri de fructe. Cum aceste ingrediente au fost corelate cu obezitatea, diabetul şi alte probleme de sănătate, evită-le pe cât posibil. Pune în coş doar ce ai putea să creşti (teoretic) în propria curte sau caută ceva cât mai apropiat de alimentele naturale.
6. Alege varianta integrală. Când cerealele sunt procesate, pentru obţinerea făinii albe, de exemplu, se pierd două elemente esenţiale: tărâţele şi germenii. Problema este că acestea conţin cantitatea cea mai mare de nutrienţi (vitaminele E, B, antioxidanţi, fibre, proteine şi grăsimi sănătoase). Pentru a beneficia la maximum de acestea, consumă cereale integrale, paste integrale şi orez brun.
7. Evită sucurile îndulcite. Ar trebui să spui NU oricărei cantităţi de zahăr adăugat. Alimentele bogate în zaharuri nu sunt doar bombe calorice, dar contribuie la riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Înlocuieşte băuturile îndulcite cu apă minerală sau plată, sifon, limonade sau sucuri naturale (făcute de tine).
8. Mănâncă alimente dulci naturale (fără adaos de zahăr). Pofta de dulce te va urmări mereu, dar pentru a o potoli consumă fructe de sezon sau legume dulci (sfeclă, porumb, cartofi dulci).
9. Cumpără cantităţi mari şi porţionează. Este o strategie de a reduce costurile, dar şi de a face economie de timp. Aşa vei avea mai mult timp pentru a găti reţete sănătoase.
10. Pregăteşte din timp. Acordă-ţi timp, după fiecare sesiune de cumpărături, să despachetezi, să porţionezi, să cureţi şi să speli alimentele din sacoşe. De exemplu, carnea se tranşează şi se congelează în funcţie de numărul de porţii, legumele se spală, iar brânzeturile se păstrează la fel de bine şi după ce sunt tăiate.
11. Găteşte-ţi singur pe cât posibil. Asta nu înseamnă să nu mai mănânci niciodată în oraş, dar pregăteşte-ţi mesele singur pentru că este mult mai uşor să controlezi ce, cât şi cum mănânci, fără să ai parte de ingrediente surpriză. Nu uita nici de pachetul pentru birou sau de micul dejun!
12. Alege gustări sănătoase. În loc să ronţăi chipsuri din cea mai mare pungă pe care o găseşti, ţine la îndemână gustări făcute de tine, sub forma unor porţii decente (nu jumbo).
13. Culege plante aromate din grădina ta. Dacă nu stai la curte, o jardinieră frumoasă pe un pervaz luminos îţi va înveseli ziua. Ierburile aromate proaspete sau uscate dau gust mâncării şi te vor ajuta să reduci consumul de sare, unt şi brânză.
14. Ţine aproape alimentele sănătoase. Asigură-te că, atunci când deschizi uşile frigiderului, o să te întâmpine salate, legume şi fructe proaspete. Lasă felia aia de tort să mai stea în plan secundar. Ca să rezişti şi mai mult tentaţiei, păstrează alimentele sănătoase în pungi sau recipiente transparente, iar pe cele bogate în calorii, în ambalaje opace, neatrăgătoare.
15. Adaugă legume în tot ce poţi. Da, da, inclusiv în deserturi. Ai încercat prăjitură cu morcovi şi dovlecei sau negrese cu sfeclă? Pun pariu că o să-ţi placă.
16. Uită de număratul caloriilor. Este un obicei foarte enervant şi nu o să te ajute la nimic. Mai bine concentrează-te pe a căuta alimente proaspete, colorate şi bogate în nutrienţi. Aşa îţi vei menţine o dietă echilibrată mult mai uşor decât numărând calorii.
17. Nu sări peste micul dejun. Ai sanşe mari să ai o zi frumoasă dacă o începi cu bateriile încărcate. Un mic dejun consistent şi bogat în proteine îţi va tăia pofta de ronţăială de peste zi.
18. Optează pentru porţiile mai mici. Pentru a evita să mănânci mai mult decât ai nevoie atunci când ieşi în oraş, fii atent(ă) la dimensiunea farfuriei şi lasă deoparte jumătate din porţia de mâncare.
19. Înlocuieşte desertul cu fructe. Toată lumea are un fruct preferat, aşa că savurează-l din plin de câte ori ai ocazia.
20. Mănâncă în tihnă. Savurează fiecare îmbucătură şi mestecă pe îndelete. Aşa vei mai atent(ă) la corpul tău şi vei şti mai repede dacă te-ai săturat.
21. Fii atent(ă) la ce cumperi. Ai încredere în instinctele tale. Cu siguranţă ştii ce este benefic pentru corpul tău şi ce nu.