SANATATE | 15 utilizări medicinale ale pătrunjelului
In cazul pătrunjelului, frunzele, semințele și rădăcina au valoare medicinala. Are proprietăți carminative, anti-inflamatorii, expectorante și laxative ușoare. Aceasta planta este benefica în multe situatii: imbunatateste digestia, stimuleaza pofta de mancare, scade tensiunea arterială, protejează împotriva bolilor cardiovasculare, controlează diabetul. Este, de asemenea, o alegere bună pentru ca intareste sistemul imunitar si elimina toxinele din organism.
Patrunjelul este foarte hrănitor, este bogat in vitaminele A, C, K, B, fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru, mangan, iod și antioxiadanti.
Modalitati de utilizare:
1. Mestecarea frunzelor de patrunjel proaspete servește drept una dintre cele mai populare remedii pentru îndepărtarea respiratiei urat mirositoare.
Deosebit de eficient după o masă care conține usturoi sau ceapa.
2. Consumul de patrunjel stimuleaza producerea de colagen în piele și ajuta regenerarea celulor si tesuturilor.
Aceasta duce la o creștere mai rapidă a unui nou strat de piele mai curata și chiar mai netedă.
Pielea se afla intr-un continuu proces de regenerare: aproximativ o data la 27 de zile apare un nou strat de piele, in timp ce stratul superficial vechi al epidermei format din celule moarte se descuameaza si cade.
3. Se combină suc de patrunjel si suc de lamaie pentru tratarea acneei si a punctelor negre
Se fierbe apa si se adauga patrunjel tocat, proaspat, rozmarin, mentă și câteva felii de lămâie. Utilizați acest abur pentru sauna faciala de două ori pe săptămână.
4. Este un remediu popular pentru a trata furuncule
Se fierb câteva frunze de patrunjel proaspete în apă și să se aplica pe zona afectată timp de câteva ore.
5. Patrunjelul ajuta la tratarea zonelor intunecate din jurul ochilor
Se taie o mână de pătrunjel și se stoarce pentru a obtine suc. Se adaugă 1 linguriță de iaurt în suc și se pune pe zona de sub ochi. Faceti asta de două ori pe săptămână pentru a reduce cearcanele.
6. Pătrunjelul imbunatateste activitatea rinichilor și vindeca problemele de la rinichi, inclusiv pietrele la rinichi.
Ajută la eliminarea toxinelor din țesuturi și sânge, eliminand problemele de urinare dureroasa, de asemenea. Se recomanda consumul de radacina de patrunjel cruda sub forma de salata sau suc de patrunjel amestecat eventual cu suc de morcovi.
7. Patrunjelul stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste digestia
Dacă suferiti de anorexie, puteti bea o infuzie preparată din semințe de pătrunjel o jumătate de oră înainte de mesa.
8. Consumul regulat de patrunjel ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Consumul de patrunjel proaspat, adaugat la hrana de zi cu zi, ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale, avand efecte diuretice, usor vasodilatatoare, si actionand la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant. Astfel, 30 de grame de frunze de patrunjel consumate zilnic ajuta la mentinerea elasticitatii si a rezistentei peretilor vaselor de sange, prevenind, de asemenea, si accidentele vasculare, dar si formarea echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare.
9. Ajuta la ameliorarea gazelor intestinale.
Înmuiati o lingurița de semințe de pătrunjel intr-o cană de apă fierbinte si consumati infuzia de două ori pe zi.
10. Ceaiul de patrunjel este un tratament naturist pentru artrita reumatoida.
Se fierbe în apă pătrunjel timp de 10-15 minute. Pentru un rezultat si un gust mai bun, puteți adăuga în ceai o bucată de ghimbir și miere.
11. O lingurita de suc de patrunjel bauta de 3 ori pe zi elimină acidul uric, reducând astfel durerea provocata de gută.
12. Consumul de suc de patrunjel ajuta la reducerea crampelor menstruale.
Consumul regulat de suc de patrunjel regleaza menstruația. Puteți face o combinație de sucuri de legume extrase din patrunjel, morcov, sfeclă și castravete.
13. Consumul de ceai de frunze de pătrunjel amelioreaza tusea in timpul atacurilor de astm.
14. Sucul de patrunjelul este considerat bun pentru ochi.
Zeaxantina din patrunjelul crud ajută la evitarea degenerescentei maculare legata de varsta. Combina suc de patrunjel cu suc de morcovi pentru a obtine un efect mai bun.
15. Spalarea parului cu o infuzie de frunze de patrunjel te ajuta sa scapi de matreata.
In plus, clatirea parul cu ceai de pătrunjel este confera stralucire: Se fierbe apa și se adaugă frunze de pătrunjel, se fierbe o jumatate de ora apoi se adaugă suc de lămâie si se lasa să se răcească. Clătiți părul dupa samponare.