SANATATE | 10 complicații ale rinichiului polichistic
Chisturile renale modifică dimensiunea rinichilor și le reduc capacitatea de a funcționa normal. În timp, boala evoluează și poate duce la complicații grave.
Rinichiul polichistic sau boala polichistică a rinichilor este o afecțiune ereditară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care înlocuiesc treptat cea mai mare parte a țesuturilor ambilor rinichi. Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc funcția renală. În cazul în care chisturile devin mari și numeroase, poate să apară insuficiența renală.
Există și o formă juvenilă a afecțiunii care este diagnosticată, de regulă, la naștere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Se manifestă prin dureri, fie în regiunea inferioară a spatelui, fie abdominale, sânge în urină, creșterea tensiunii arteriale și, mai rar, chisturi pe ficat și pancreas. Boala are o evoluție îndelungată (10-20 de ani) și poate duce, în timp, la insuficiență renală.
Cum se pune diagnosticul
Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă, pentru că astfel medicul poate avea o imagine precisă a locului unde se află chisturile și a dimensiunii acestora. Examenul sumar de urină poate indica prezența albuminuriei și a hematuriei. Iar un examen biochimic al sângelui arată creșterea valorilor ureei și a creatininei în stadiile avansate de boală, cu instalarea insuficienței renale cronice.
Urmări posibile
1. Tensiunea arterială ridicată
Este o complicație obișnuită a bolii polichistice a rinichilor. Netratată, poate provoca leziuni ale rinichilor și poate crește riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral. Este bine de știut că un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la încetinirea deteriorării renale.
2. Insuficiența renală
Instalarea insuficienței renale cronice este una dintre cele mai grave complicații ale bolii renale polichistice. Rinichii își pierd treptat capacitatea de a elimina deșeurile din sânge și de a menține echilibrul dintre fluide și substanțe chimice din organism. Aproape jumătate dintre persoanele cu această maladie au insuficiență renală la vârsta de 60 de ani și 75% la vârsta de 70 de ani.
Persoanele cu tensiune arterială ridicată și o cantitate mai mare de proteine în urină prezintă un risc crescut de insuficiență renală. Pe măsură ce boala se înrăutățește, aceasta poate provoca insuficiență renală în stadiu final. Dacă apare insuficiență renală în faza terminală, este nevoie de dializă sau de transplant.
3. Infecții urinare repetate
Apar sub forma de pielonefrită acută.
4. Infectarea chisturilor
Este cea mai frecventă complicație a rinichilor polichistici. Infecția trebuie tratată, fiindcă există riscul ca ea să se extindă la organe și țesuturi din apropiere.
5. Hemoragie intrachistică
Se manifestă prin durere acută, intensă și hematurie (sâng în urină).
6. Litiaza renală
Constă în apariția calculilor în rinichi.
7. Anevrismul cerebral
Persoanele cu afecțiuni renale polichistice prezintă un risc crescut de anevrism (dilatarea unei artere în creier), mai ales dacă acestea apar înainte de vârsta de 50 de ani. Riscul este mai mare dacă există un istoric familial de anevrisme sau dacă pacientul are hipertensiune arterială necontrolată.
8. Complicații ale sarcinii
La majoritatea gravidelor cu boală renală polichistică, evoluția sarcinii nu pune probleme. Totuși, în unele cazuri, femeile pot dezvolta o boală care le amenință viața, numită preeclampsie. Au cel mai mare risc sunt femeile care au probleme cu tensiunea arterială înainte de sarcină.
9. Prolapsul de valvă mitrală
Un sfert dintre adulții cu boală de rinichi polichistic dezvoltă prolapsul valvei mitrale – adică pătrunderea unei părți sau a ambelor părți ale valvei mitrale în atriul stâng al inimii. Acesta apare atunci când valva situată între atriul stâng și atriul drept nu se mai închide cum trebuie.
10. Probleme de colon
Pacienții cu rinichi polichistic pot dezvolta pungi sau săculețe de mucoasă în peretele colonului (diverticuloza).
Știai că…
…aproximativ 5% dintre pacienții care necesită dializă sau transplant renal suferă de această boală, potrivit statisticilor?