Tania are 23 de ani, iar fetița ei un an și jumătate. A reușit să fugă din Odessa și a ajuns la Isaccea însoțită de mama soțului; soțul a rămas să lupte. Vrea să ajungă în Portugalia, unde o așteaptă prieteni de familie. În cuvintele ei, „Doi părinți, un copil și o valiză. Acum am rămas doar noi două”. Crede că țara ei nu va fi învinsă.
Salvați Copiii România și-a consolidat echipa de psihologi, pentru a acorda asistență psiho-emoțională copiilor refugiați din Ucraina și mamelor lor. Organizația evaluează pe teren nevoile și acordă asistență umanitară, de la caz la caz, la nouă puncte de frontieră: Isaccea, Siret, Halmeu, Sighetu-Marmației, Giurgiulești, Rădăuți Prut, Mihăileni, Sculeni și Albița. De asemenea, asigură suport pentru copiii și familiile lor ajunși în centrele pentru solicitanți de azil din Rădăuți, Galați, Șomcuta Mare, Timișoara și București – produse pentru bebeluși, produse de igienă personală, alimente, jucării, haine și încălțăminte, precum și asistență juridică.
- Isaccea – Pentru că ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spațiu de tipul Mama și copilul.
- Sighet/Șomcuta Mare – Salvați Copiii a asigurat masă caldă la prânz pentru copii și adulți, majoritatea femei.
- Siret – Salvați Copiii a acordat asistență umanitară copiilor refugiați și a amenajat un spațiu prietenos pentru copii.
- Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;
- E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;
- Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, cartele telefonice, încărcătoare externe, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Ce pot face cei care vor să ajute:
- Să sprijine programul de asistență umanitară printr-o donație AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donație singulară de 2 euro;
- Să ducă informația mai departe;
- Să rămână empatic și solidar, contează pentru noi!
Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate. În cei 25 de ani de activitate în domeniul azilului, 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional.
Scopul intervențiilor Salvați Copiii este de a asigura și promova respectarea drepturilor copiilor solicitanți de azil și beneficiari de protecție internațională, dar și de a contribui la îmbunătățirea situației acestora, oferind servicii integrate pentru a răspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii în România, pe perioada procedurii de azil și după obținerea protecției internaționale, în vederea integrării în plan social și educațional.