Salariul minim brut pe economie va crește, din 2025, la 4.050 de lei
Guvernul, sindicatele și patronatele au căzut de acord să majoreze salariul minim, în discuțiile din cadrul Consiliului Național Tripartit. Valoarea sa actuală este de 3.700 de lei.
Salariul minim brut ar putea să crească la 4.050 de lei chiar de la începutul anului viitor. Este înțelegerea la care ar fi ajuns Guvernul cu sindicatele și patronatele, în urma primei runde de negocieri care vizează măsurile fiscale pentru 2025, potrivit unor surse oficiale.
Este o decizie care urmează să se reflecte într-o ședință de guvern.
4.050 de lei reprezintă 47% din salariul minim european, un prag pe care România și l-a asumat în fața instituțiilor de la Bruxelles.
Ultima majorare a salariului minim brut pe țară a fost în luna iulie, când acesta a crescut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.
Peste 760.000 de angajați din România sunt plătiți cu salariul minim.
Iată ce au declarat reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor, după discuțiile de la guvern:
Liviu Apostoiu, vicepreședinte al CNS Cartel Alfa: Nu sunt foarte mulțumit, pentru că această prevedere nu ajunge la prevederile directivei europene care spune că salariul minim brut pe economie trebuie să fie 50% din salariul mediu prognozat.
Dumitru Costin, președinte BNS: Se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei și pentru anul viitor. Discutăm de circa un milion de persoane doar cu salarii curpinse între 3.700 și 4.050 care vor beneficia de această creștere. Valoarea salariului net este de 2.550 de lei.
Sterică Fudulea, secretar gerenal, (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România) CNIPMMR: Nu ar fi trebuit să crească, pentru că este deja a doua creștere în 5-6 luni. Discutăm deja de încă o creștere de 12% față de cea de la jumătatea anului care a însemnat o creștere de 11%, și asta înseamnă că la începutul anului viitor avem o creștere cu 22,5%. Cu toate acestea, am propus ca acea facilitate de 300 de lei să rămână în continuare și să adaugăm acel procent de 5% deja lansat în piață, astfel încât să fim cumva predictibili și să vedem lucruri deja realizabile în viitor, potrivit tvrinfo.ro