Trecem la ora de vară. Efectele negative pe care le vom simţi în perioada următoare!
Românii vor da ceasurile înainte cu o oră în acest weekend, în noaptea de 27 spre 28 martie. Astfel, ora 7:00 va deveni ora 8:00
Ziua de duminică 28 martie va fi cea mai scurtă din acest an. Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.
Potrivit unui studiu din 2017, făcut public de către Serviciul de Cercetare al Parlamentului European, nu există nici un beneficiu la schimbarea orei. Mai mult decât atât, acesta provoacă un puternic disconfort asupra populației, totodată generează și perturbări ale transportului. Agricultura, siguranța traficului rutier și efecte negative asupra sănătății umane, sunt unele dintre motivele pentru care se votează renunțarea la schimbarea orei.
în data de 26 martie, 2019, eurodeputații au votat pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. Țările care preferă să rămână la ora standard sau la cea de iarnă, vor putea pentru ultima dată să își schimbe ora în ultima duminică a lunii octombrie. Coordonările făcute de eurodeputații, vor fi făcute în așa fel încât să nu existe efecte negative asupra pieței.